05-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zielona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości, pomaga m.in. uchronić się przed chorobami serca, powstrzymać rozwój nowotworów, poprawić pamięć oraz wspomaga odchudzanie. Do tej listy można dopisać ochronę zębów przed różnymi problemami.
Jeden z flawonoidów w , glusan epigallokatechiny (EGCG), może na wiele sposobów chronić wrażliwe zęby.
Nadwrażliwe wywołują nieprzyjemne objawy, głównie w postaci bólu przy jedzeniu i piciu czegoś gorącego lub zimnego. Okazuje się, że ekstrakt z zielonej herbaty może pomóc zwalczyć tę dolegliwość.
O nadwrażliwości zębów mówi się, gdy powłoka ochronna na koronach zębów, czyli szkliwo, lub też warstwa pokrywająca korzeń zęba, czyli cement, ścierają się, odsłaniając zębinę. Bez ochrony, do nerwów wewnątrz zęba intensywniej docierają bodźce zimna lub ciepła, wywołują ostry podczas jedzenia czy picia.
Aby zmniejszyć nieprzyjemne doznania, stomatolodzy używają specjalnego preaparatu, który wzmacnia zębinę i osłabia przedostawanie się zbyt silnych bodźców do nerwów. Substancja ta jednak ma krótkotrwałe działanie, ponieważ ulega zniszczeniu w wyniku szczotkowania czy działania naturalnych związków znajdujących się w jamie ustnej. EGCG natomiast, jak sprawdzili uczeni, nie tylko powstrzymuje powstawanie , ale też sprawia, że substancja ochronna dłużej utrzymuje się na zębach, co skutkuje zmniejszeniem bólu przy jedzeniu i piciu czegoś zimnego lub gorącego.
Wyniki badań opublikowano w ACS Applied Materials & Interfaces