22-06-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie dużej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób z cukrzycą typu 2.
Jak się okazuje, picie co najmniej czterech filiżanek dziennie lub co najmniej dwóch filiżanek kawy wiązało się z o 63 proc. niższym ryzykiem śmierci w okresie około 5 lat.
Osoby z są bardziej podatne na choroby krążenia, demencję, raka i złamania kości. Jakkolwiek coraz więcej jest skutecznych leków, podstawą leczenia są modyfikacje stylu życia, takie jak ćwiczenia i dieta.
Już wcześniejsze badania pokazały, że regularne picie zielonej herbaty i może być korzystne dla zdrowia, a to ze względu na różne bioaktywne związki w tych napojach. Teraz oceniono oddziaływanie kawy i herbaty na diabetyków. Przez pięć lat monitorowano niemal pięć tysięcy ludzi z cukrzycą typu 2. Każdy z nich wypełnił obszerny kwestionariusz dotyczący jedzenia i picia - zawierał on m. in. pytania o to, ile zielonej herbaty i kawy pili każdego dnia. Uczestnicy podali też informacje na temat czynników stylu życia, takich jak regularne ćwiczenia, palenie papierosów, spożywanie alkoholu i ilość godzin . Zmierzono u nich też wzrost, masę ciała i ciśnienia krwi, a także pobrano do badań krew i mocz.
W porównaniu z tymi, którzy nie pili żadnego z wymienionych napojów, ci, którzy pili jeden lub obydwa, mieli niższe prawdopodobieństwo zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Najniższe ryzyko związane było z serwowaniem sobie większych ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy.
Picie jednej filiżanki zielonej herbaty dziennie wiązało się z o 15 proc. niższym zagrożeniem śmiercią; dwie do trzech filiżanek tego napoju oznaczało o 27 proc. niższe prawdopodobieństwo zgonu. Co najmniej cztery filiżanki z kolei to aż o 40 proc. mniejsze ryzyko.
Jeśli chodzi o kawę, co najmniej jedna filiżanka dziennie wiązała się z 19 proc. niższym ryzykiem śmierci w badanym okresie. Co najmniej dwa kubki kawy zaś to obniżenie zagrożenia o 41 proc. W przypadku picia obydwu napojów zagrożenie było jeszcze niższe, nawet o 63 proc., gdy pijano co najmniej cztery filiżanki herbaty i dwie kawy.
Nie określono przyczyn takiego efektu. Być może ma na to wpływ fakt, że zielona herbata zawiera związki przeciwutleniające i przeciwzapalne, w tym fenole i teaninę, a także kofeinę. Kawa również obfituje w składniki bioaktywne, w tym fenole.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »