Strona głównaChorobyZielona herbata i kawa pomagają diabetykom uchronić się przed śmiercią

Zielona herbata i kawa pomagają diabetykom uchronić się przed śmiercią

Picie dużej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób z cukrzycą typu 2.
Zielona herbata i kawa pomagają diabetykom uchronić się przed śmiercią  [fot. collage Senior.pl / Canva]
Jak się okazuje, picie co najmniej czterech filiżanek dziennie lub co najmniej dwóch filiżanek kawy wiązało się z o 63 proc. niższym ryzykiem śmierci w okresie około 5 lat.

Osoby z są bardziej podatne na choroby krążenia, demencję, raka i złamania kości. Jakkolwiek coraz więcej jest skutecznych leków, podstawą leczenia są modyfikacje stylu życia, takie jak ćwiczenia i dieta.

Już wcześniejsze badania pokazały, że regularne picie zielonej herbaty i może być korzystne dla zdrowia, a to ze względu na różne bioaktywne związki w tych napojach. Teraz oceniono oddziaływanie kawy i herbaty na diabetyków. Przez pięć lat monitorowano niemal pięć tysięcy ludzi z cukrzycą typu 2. Każdy z nich wypełnił obszerny kwestionariusz dotyczący jedzenia i picia - zawierał on m. in. pytania o to, ile zielonej herbaty i kawy pili każdego dnia. Uczestnicy podali też informacje na temat czynników stylu życia, takich jak regularne ćwiczenia, palenie papierosów, spożywanie alkoholu i ilość godzin . Zmierzono u nich też wzrost, masę ciała i ciśnienia krwi, a także pobrano do badań krew i mocz.

W porównaniu z tymi, którzy nie pili żadnego z wymienionych napojów, ci, którzy pili jeden lub obydwa, mieli niższe prawdopodobieństwo zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Najniższe ryzyko związane było z serwowaniem sobie większych ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy.

Picie jednej filiżanki zielonej herbaty dziennie wiązało się z o 15 proc. niższym zagrożeniem śmiercią; dwie do trzech filiżanek tego napoju oznaczało o 27 proc. niższe prawdopodobieństwo zgonu. Co najmniej cztery filiżanki z kolei to aż o 40 proc. mniejsze ryzyko.

Jeśli chodzi o kawę, co najmniej jedna filiżanka dziennie wiązała się z 19 proc. niższym ryzykiem śmierci w badanym okresie. Co najmniej dwa kubki kawy zaś to obniżenie zagrożenia o 41 proc. W przypadku picia obydwu napojów zagrożenie było jeszcze niższe, nawet o 63 proc., gdy pijano co najmniej cztery filiżanki herbaty i dwie kawy.

Nie określono przyczyn takiego efektu. Być może ma na to wpływ fakt, że zielona herbata zawiera związki przeciwutleniające i przeciwzapalne, w tym fenole i teaninę, a także kofeinę. Kawa również obfituje w składniki bioaktywne, w tym fenole.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy