31-03-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jest jednym z najstarszych i najwartościowszych napojów świata. W Chinach znana od ponad 4500 lat. W chińskiej medycynie zielona herbata jest podstawą niemalże każdej tradycyjnej terapii. Chińczycy używają jej do leczenia zaburzeń trawiennych, rozstrojów żołądka, zatruć alkoholowych, a także bólów głowy, zaburzeń koncentracji czy kłopotów ze wzrokiem.
Zielona herbata zawiera:
- witaminy A, B, B2, C, E, K
- wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk)
- polifenole – mające udział w zwalczaniu wolnych rodników
Właściwości zielonej herbaty:
- reguluje procesy trawienne
- obniża poziom cholesterolu
- łagodnie stymuluje krążenie
- zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych
- neutralizuje wolne rodniki
- wzmacnia zęby i kości, zapobiega próchnicy
Według naukowców z uniwersytetów w Hiszpanii oraz z Norwegii i Wielkiej Brytanii zielona herbata zawiera garbniki (z grupy polifenoli), zwalczające wolne rodniki. Polifenole zawarte w naturalnej zielonej herbacie poprawiają jakość życia poprzez podniesienie odporności organizmu i wzmocnienie układu nerwowego.
Tajemnica długiego życia dzięki zielonej herbacie
Zielonej herbacie przypisuje się wszechstronne wzmacnianie serca i naczyń krwionośnych. Napar z zielonych listków łagodnie pobudza czynności serca i krążenia oraz zwiększa przenikalność ścianek naczyń krwionośnych. Zielona herbata posiada również właściwości obniżania ciśnienia.
Zielona herbata a szczupła sylwetka
Zieloną herbatę chętnie piją wszyscy dbający o sylwetkę, gdyż polifenole zawarte w zielonej herbacie hamują wchłanianie cholesterolu z żywności. Usprawnia ona pracę wątroby i nerek oraz neutralizuje nikotynę w organizmie.
Infekcje, przeziębienia i stany zapalne
Składniki zawarte w zielonej herbacie skutecznie zwalczają również bakterie i wirusy. Flawanole hamują namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów a witamina C chroni komórki przed agresorami natomiast witamina A i karoten chronią błony śluzowe. Dzięki temu zielona herbata jest środkiem nadającym się do przeciwdziałania i leczenia wspomagającego chorób infekcyjnych, na przykład grypy czy przeziębienia.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »