07-09-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
- W porównaniu do wcześniejszych badań, które opierały się wyłącznie na danych epidemiologicznych, tym razem wzięliśmy pod uwagę takie dane, ale też konwencjonalne biomarkery metaboliczne i najnowocześniejszą metabolomikę. To pozwoliło na uzyskanie bardziej kompleksowego zrozumienia związku między spożyciem a ryzykiem cukrzycy - mówi Fenglei Wang z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Naukowcy ocenili związek między żelazem a cukrzycą typu 2, wykorzystując raporty dietetyczne z 36 lat przygotowane na podstawie danych ponad 200 tysięcy ludzi. Przeanalizowali ilość różnych form żelaza w diecie całkowitego, hemowego, niehemowego, dietetycznego (z żywności) i suplementacyjnego (z suplementów) - oraz obecność cukrzycy typu 2 i inne czynniki związane ze zdrowiem i stylem życia.
Badanie wykazało istotny związek między wyższym spożyciem żelaza hemowego a ryzykiem cukrzycy typu 2. Osoby z grupy o największej ilości tej formy żelaza miały o 26 proc. wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę niż osoby z najniższą jej dawką w diecie. Ponadto odkryto, że żelazo hemowe stanowiło ponad połowę ryzyka cukrzycy typu 2 związanego z nieprzetworzonym czerwonym mięsem i umiarkowaną część ryzyka w przypadku innych sposobów odżywiania się sprzyjających chorobie. Nie odnotowano istotnego związku między ilością żelaza niehemowego w diecie lub z suplementów a ryzykiem cukrzycy.
Co więcej, wyższe dawki żelaza hemowego wiązały się z biomarkerami metabolicznymi krwi związanymi z cukrzycą. Duże ilości żelaza hemowego w diecie przekładały się na zwiększony poziom biomarkerów, takich jak peptyd C, trójglicerydy, białko C-reaktywne, leptyna i markery przeciążenia żelazem, a także niższymi poziomami korzystnych biomarkerów, takich jak HDL i adiponektyna. Zidentyfikowano również kilkanaście metabolitów krwi - w tym L-walinę, L-lizynę, kwas moczowy i kilka metabolitów lipidowych - które mogą odgrywać rolę w powiązaniu między dawką żelaza hemowego a zagrożeniem cukrzycą.
- Badanie podkreśla znaczenie zdrowych wyborów żywieniowych w zapobieganiu . Zmniejszenie spożycia żelaza hemowego, szczególnie z czerwonego mięsa, i przyjęcie diety bardziej roślinnej może być skuteczną strategią w obniżaniu ryzyka tej choroby - mówi prof. Frank Hu, współautor badań.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »