22-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wszyscy marzą o wakacjach pełnych słońca i relaksu, które pozostawią po sobie wspaniałe i niezapomniane wrażenia. Sielankę mogą jednak niestety zakłócić dolegliwości zdrowotne – zazwyczaj niegroźne dla zdrowia, ale na pewno mocno uciążliwe. Niektórym problemom można jednak bez trudu przeciwdziałać.
Jak zapobiegać przykrym niespodziankom wakacyjnym i jak sobie z nimi radzić – mówi specjalista medycyny rodzinnej, Krzysztof Urban, z Centrum Medycznego Enel-Med.
Ach, te problemy żołądkowe… Najczęstszym problemem zdrowotnym osób podróżujących są zakażenia żołądkowo-jelitowe, czyli tzw. biegunka podróżnych. Poza objawami typowo pokarmowymi, jak np. luźne i częste stolce, wzmożone przelewanie w , wzmożone gazy, wzdęcia, nudności, wymioty, ból brzucha czy patologiczne domieszki w stolcu (krew, ropa czy śluz), mogą pojawić się także objawy uogólnione – stan podgorączkowy lub gorączka, dreszcze, bóle mięśniowe, ból głowy i osłabienie. W zdecydowanej większości przypadków przyczyną zachorowania są bakterie, rzadziej wirusy lub pasożyty przewodu pokarmowego. Czasami nie jest możliwe ustalenie konkretnego czynnika sprawczego choroby.
Najczęstsze przyczyny dolegliwościGłównym czynnikiem ryzyka jest niedostateczne przestrzeganie zasad higieny. Wśród nich najczęstsze to:
- spożywanie posiłków bez uprzedniego umycia rąk,
- picie napojów z lodem wytworzonym z nieprzegotowanej wody,
- spożywanie potraw z dodatkiem surowych owoców lub warzyw,
- spożywanie pokarmów przygotowanych i przechowywanych w nieodpowiednich warunkach.
Część problemów żołądkowo-jelitowych wynika z czynników zupełnie niezależnych od turysty (np. kłopoty z dostawami energii elektrycznej, skutkujące przerwami w pracy urządzeń chłodniczych, problemy z dostępem do odpowiedniej jakości wody do celów spożywczych, zaniedbania sanitarne, brak systemów kanalizacyjnych). Ich przyczyną może być także po prostu odmienna flora bakteryjna w miejscu naszego wakacyjnego pobytu.
Jak zapobiegać?W poradnikach anglojęzycznych bardzo często przytaczana jest zasada profilaktyki biegunki podróżnych, określająca postępowanie z pokarmem: „boil it, peel it, cook it or forget it”, czyli „wyparz, obierz, ugotuj lub zapomnij o nim”. Pamiętajmy o pod bieżącą wodą przed każdym posiłkiem. Jeżeli dostęp do niej jest utrudniony, trzeba stosować środki odkażające lub preparaty antybakteryjne w postaci żelu lub roztworów do dezynfekcji rąk dostępne w wygodnych, ekonomicznych opakowaniach w aptekach i drogeriach w Polsce. Starajmy się spożywać wodę tylko z oryginalnie zapakowanych butelek, najlepiej kupowaną w centrach handlowych lub większych sklepach. W przypadkach wątpliwych (zakupy u przydrożnych sprzedawców) wskazane jest gotowanie wody w temperaturze 100 st. C przez 1 minutę, a następnie pozostawienie do wystygnięcia w temperaturze pokojowej pod przykryciem zabezpieczającym przed dostępem owadów. Soki owocowe lub warzywne należy zamawiać w zamkniętych butelkach lub kartonikach.