Strona głównaZdrowieZdrowe suszone owoce

Zdrowe suszone owoce

Kto z nas nie marzy o egzotycznych wakacjach, zwłaszcza w środku szarej, polskiej zimy? Wielu z nas rekompensując sobie to nierealne marzenie, sięga po dostępne w każdym markecie i warzywniaku soczyste pomarańcze, słodkie mandarynki i dojrzałe banany. Mało kto zastanawia się jednak, jak to możliwe, że te tropikalne owoce, pokonały w transporcie tysiące kilometrów, a wyglądają tak, jakby dopiero co zerwane zostały z drzewa.
Niestety, aby banany i pomarańcze zachowywały idealny wygląd, smak i aromat, pryskane są konserwantami zabezpieczającymi ich skórki przed rozwojem pleśni i grzybów. Są to szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne, które mogą powodować alergie skórne. Zdaniem lekarzy najbardziej narażeni na ich szkodliwe działanie są pracownicy zakładów przemysłowych, które wykorzystują tego typu środki w procesie konserwacji żywności, ale ich nadmiar w glebie, wodzie i powietrzu jest zgubny dla nas wszystkich.

- Pestycydy mają wpływ na procesy rakotwórcze, oddziałują negatywnie na gospodarkę hormonalną, a coraz częściej także na układ nerwowy – informuje Sławomir Wolniak, lekarz psychiatra, ordynator Kliniki Wolmed.

Polska nie jest co prawda egzotycznym krajem, ale nie znaczy to, że nie możemy pochwalić się szczytnym miejscem w produkcji owoców. W latach 30 – tych wynosiła ona w naszym kraju 405 tys. ton. Trzydzieści lat później było to już dwa razy więcej. Natomiast w 2001 r. produkcja osiągnęła 3,4 mln ton.

Nasz kraj jest jednym z największych producentów warzyw i owoców w Europie i cieszy się wysoką lokatą w rankingu europejskich eksporterów owoców świeżych i przetworzonych. Tym, co wyróżnia nas na tle Europy, są z pewnością zdrowe i soczyste jabłka z polskich sadów. Ich udział w polskiej produkcji owoców waha się w granicach 70 %.
Dowiedziono, że jabłka wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i dodają nam sił witalnych.
- Zawarty w nich przeciwutleniacz, tzw. kwercetyna, chroni nasz układ krążenia poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych i przeciwdziała nowotworom. Ponadto, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy przygotowujemy potrawy z wykorzystaniem suszonych owoców, warto sięgać po suszone jabłka. Dowiedziono, że dzięki nim zyskamy kilkakrotnie więcej energii, niż po spożyciu świeżego owocu – radzi Anna Rogulska, specjalista ds. żywienia z ZPS „Krzętle”.

Sięgajmy więc po owoce z polskich sadów i cieszmy się zdrowiem i energią, tak potrzebną w ferworze przedświątecznych przygotowań.

Adrianna Buniewicz / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy