26-04-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dobroczynnych dla oka właściwości luteiny nie da się przecenić. Naturalnym celem tego antyoksydantu jest poprawianie bariery ochronnej siatkówki oka, a przede wszystkim niezwykle wrażliwych na promieniowanie słoneczne komórek w plamce żółtej. Te struktury są właśnie podstawą mechanizmu widzenia – dzięki nim widzimy szczegóły.
Istnieje wiele czynników, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie oczu – jednym z nich jest tzw. stres oksydacyjny. Wywołują go „wolne rodniki tlenowe” - cząsteczki chemiczne zwane oksydantami, które mają zdolność szybkiego łączenia się z tkankami naszego organizmu i uszkadzania delikatnych komórek oczu. Organizm człowieka walczy z wolnymi rodnikami korzystając z naturalnego systemu obronnego, który dla prawidłowego działania potrzebuje wielu witamin i mikroelementów.
W walce ze stresem oksydacyjnym luteina jest bardzo ważnym, jednak nie jedynym antyoksydantem, który musi być dostarczany do organizmu dla prawidłowego widzenia.
Najlepszym i naturalnym sposobem uzupełniania niedoborów antyoksydantów w organizmie jest stosowanie prawidłowej diety i dostarczanie ich z pożywieniem. Dieta bogata w owoce i warzywa (szczególnie takie jak szpinak, brokuły, kukurydza czy brukselka), a także tłuste ryby jest niezwykle ważna dla zdrowia oczu. Jej stosowanie nie zawsze jest jednak możliwe, dlatego suplementacja czyli uzupełnianie diety bywa często jedyną gwarancją dostarczania właściwych ilości i proporcji tych potrzebnych składników. Suplementacja jest tak istotna, gdyż w miarę upływu lat, organizm człowieka coraz trudniej przyswaja antyoksydanty dostarczane tylko w naturalnej diecie.
Nie tylko luteinaSama luteina to niestety nie wszystko dla prawidłowego widzenia. W walce ze stresem oksydacyjnym jest bardzo ważnym – jednak nie jedynym antyoksydantem. W ochronie przed stresem oksydacyjnym pomagają mikroelementy (cynk, miedź, selen, mangan), witaminy (E oraz C), glutation, luteina oraz zeaksantyna, kwasy tłuszczowe Omega-3, oraz resweratrol.
Mikroelementy i witaminyMikroelementy takie jak cynk, selen, mangan oraz miedź regulują aktywność enzymów antyoksydacyjnych w metabolizmie wzrokowym naszego organizmu. Witamina E oraz witamina C wykazują bardzo silne działanie antyoksydacyjne i ochronne na błony komórkowe.
GlutationBardzo ważnym elementem obrony przed zmianami w oku jest glutation. To aminokwas, który dzięki swojej budowie potrafi unieszkodliwić wolne rodniki i zneutralizować efekty ich destrukcyjnego działania na komórki. Glutation aktywuje enzymy antyoksydacyjne i regeneruje inne przeciwutleniacze, między innymi witaminy E i C. Odgrywa ważną rolę w zwalczaniu bakterii, wirusów i pasożytów; zbyt niski poziom glutationu prowadzi do obumierania komórek.
LuteinaLuteina to jeden z tzw. karotenoidów - barwnik przenoszony z krwią i odkładany w plamce żółtej, gdzie naturalnie występuje. Wraz z z innym barwnikiem – zeaksantyną - stanowi filtr ochronny przed promieniowaniem UV i UVB. Wiąże wolne rodniki. Jej naturalnym źródłem są zielone liście warzyw (szpinak, zielona sałata, natka pietruszki, zielony groszek, brokuły), oraz pomarańcze i mandarynki. W warunkach suplementacji najlepiej przyswajalna jest jej krystaliczna forma. Luteina znajduje się na obrzeżach siatkówki, zaś drugi karotenoid - zeaksantyna jest umiejscowiona głównie w jej centralnej części.
WNKT Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) omega-3, zwłaszcza ich forma długołańcuchowa – DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, w naturze występują głównie w tłuszczu ryb morskich. Ludzki organizm sam ich nie produkuje, są mu jednak niezbędne do życia. To ważny składnik struktury tkanki nerwowej – szczególnie kory mózgowej i siatkówki oka – odpowiadają za jej prawidłowy rozwój i funkcjonowanie, są budulcem fotoreceptorów. Chronią siatkówkę oraz jej naczynia krwionośne przed zmianami zwyrodnieniowymi i przyspieszają eliminację szkodliwych produktów przemiany materii. WNKT są bardzo ważne we wczesnych fazach rozwoju mózgu i siatkówki, dlatego szczególnie dużo zawiera ich mleko matki (w mleku krowim w ogóle nie występują). Zapobiegają one chorobom układu krążenia, zakrzepom, zawałom, nadciśnieniu tętniczemu, niektórym nowotworom. Chronią także przed depresją, zmniejszają agresję w sytuacjach stresowych. Znajdziemy je w łososiu, halibucie, makreli, sardynkach oraz oleju rybnym – popularnie zwanym tranem.
ResweratrolResweratrol pełni ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych oka. Substancja ta, obecna w winogronach, jagodach oraz orzechach dużo silniej niż luteina, chroni oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Składnik ten działa przeciwmiażdżycowo na naczynia krwionośne – zapobiega utlenianiu lipidów LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz ich wnikaniu do ścian naczyń. Jego ważnym działaniem jest hamowanie powstawania niewłaściwych i niepełnowartościowych (patologicznych) naczyń krwionośnych, pojawiających się w warunkach niedotlenienia siatkówki (działanie antyangiogenne). Resweratrol wpływa na prawidłowe odżywienie oczu.
Właściwa – bogata w owoce, warzywa i tłuste ryby – dieta, ważna jest w każdym wieku. Jeśli z jakichkolwiek przyczyn, nie dostarczamy organizmowi właściwego zestawu antyoksydantów możemy rozważyć suplementację. Wybierając suplementy diety z myślą o oczach, nie zapominajmy o innych, równie ważnych składnikach jak znana już nam wszystkim luteina.
www.thea.pl