Strona głównaZdrowieZdrowe małe co nieco

Zdrowe małe co nieco

Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć zjedzenia między posiłkami jakiegoś smakołyku. Niestety w takich sytuacjach sięgamy po czekoladowe batoniki, chipsy czy inne niezdrowe, często wypełnione konserwantami przysmaki. Tymczasem jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
Zdrowe małe co nieco [© Pixelot - Fotolia.com] Na surowo

Świeże warzywa i są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dostarczają organizmowi, między innymi, witamin z grupy B, a także witamin: C, A, E, K oraz pektyn, błonnika pokarmowego i kwasów organicznych. Warto przyzwyczaić się do sięganie właśnie po nie w sytuacjach, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko. Nie tylko owoce, takie jak jabłka, gruszki czy banany mogą być alternatywą dla słodyczy i fastfoodów, ale też warzywa, których – zwłaszcza o tej porze roku – jest mnogość. Cząstki pomidorów, plastry cukinii, pokrojone w słupki , papryki czy nawet korzeń pietruszki, mogą stanowić fantastyczną przekąskę. Osoby, którym nie w smak zjadanie samych warzyw, mogą wzbogacić je o różnego rodzaju dipy i pasty. Wielbicielom egzotycznych smaków powinny przypaść do gustu, bardzo proste w przygotowaniu, pasty wywodzące się z kuchni bliskowschodnich, takie jak hummus czy baba ghanoush. Natomiast amatorom bałkańskich smaków z pewnością posmakują pasty i sosy warzywne, w które Bałkany obfitują, np. ajvar, lutenica czy pinjur. Te ostatnie można przygotować samodzielnie, choć wymaga to trochę czasu, a można również skorzystać z, przygotowanych z naturalnych składników, gotowych past i sosów. Ciekawą propozycją są również dipy jogurtowe, które można przygotować w każdej chwili z jogurtu naturalnego, świeżych ziół i przypraw.

Małe co nieco

Nie wszystkie gotowe produkty są wypełnione konserwantami i polepszaczami. Wśród nich można znaleźć przekąski, które zaspokoją głód i ochotę na smakołyki, a przy okazji są zdrowe. Warto wprowadzić do swojej codziennej diety oliwki, które stanowią doskonały dodatek nie tylko na pizzy. Można je jeść w sałatach, z makaronami i na surowo. Można też przygotowywać z nich aromatyczne pasty do chleba i surowych warzyw, np. tapenadę lub zupę, do przygotowania której wystarczą oliwki, dowolny ser lub śmietana, oliwa i trochę przypraw. Oliwki są bogatym źródłem witamin A i E, a także jednonasyconych kwasów tłuszczowych i .

Doskonałym towarzystwem dla oliwek będą faszerowane liście winogron, które o tej porze roku można przygotować ze świeżych liści. Można je faszerować wszystkim – serem feta, ricottą, białym serem, ryżem itd. Poza sezonem, alternatywą jest kupno konserwowanych liści winogron lub gotowych – faszerowanych ryżem z przyprawami, z dodatkiem przypraw, np. marki KonexFoods, która oprócz winogronowych gołąbków ma w swojej ofercie również inną ciekawą przekąską – fasolę Jaś na ostro. Fasola, podobnie jak inne warzywa strączkowe, jest bogatym źródłem białka (ponad 20%). Oprócz tego, zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Orzechy i pestki i coś zamiast

Niezastąpioną przekąską są i pestki, które oprócz tego, że dostarczają organizmowi witaminę E, jest cennym antyoksydantem i wzmacnia naczynia krwionośne. Niedobory witaminy E w organizmie mogą skutkować rozdrażnieniem i osłabieniem zdolności koncentracji.

Jeśli mamy ochotę na większą ilość skubania, a orzechy niestety są dość wysokokaloryczne, można je zastąpić pieczoną w ciecierzycą, którą należy ugotować, a następnie wymieszać z dowolnymi dodatkami, np. z miodem i cynamonem lub, w wersji wytrawnej, z oliwą, chilli i solą i piec w piekarniku do czasu aż ciecierzyca się zarumieni i będzie chrupiąca.

Zarówno świeże owoce i warzywa, jak i gotowe przekąski czy pestki są doskonałą propozycją dla osób, dla których ważne jest zdrowe odżywianie. Oprócz możliwości podjadania bez perspektywy zdobycia dodatkowych centymetrów w obwodzie, są doskonałą alternatywą zarówno na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia, jak i w trakcie wieczorów przy filmie lub książce.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy