29-08-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie musisz stosować specjalnej diety i wydawać fortuny, żeby zdrowo jeść. Przestrzegaj kilku zasad, żeby poprawić sposób odżywiania się , a co za tym idzie - także samopoczucie.
Zdrowy styl życia staje się modny. Coraz więcej ludzi przykłada wagę do tego, co je i dba o formę fizyczną. Nie musisz jednak „studiować" setek propozycji dietetycznych czy wyrzucić z menu tradycyjne potrawy i przerzucić się wyłącznie na np. orientalne „", wystarczy zastosować kilka wskazówek, by móc liczyć na niedrogi jadłospis i lepszy stan zdrowia.
GotujWarto od czasu do czasu wybrać się z rodziną czy znajomymi do restauracji, ale nie trzeba z tego czynić codzienności. Ostatnio powstało też dużo barów z „domowym jedzeniem", w których za kilkanaście złotych można zjeść dwudaniowy obiad, nie mniej do takich miejsc róniweż nie należy zbyt często chadzać. A wszystko dlatego, że jeśli gotujesz w domu, masz znacznie większą kontrolę nad składnikami dania. Jeśli to ty wybierasz produkty, znacznie łatwiej możesz ocenić ich kaloryczność i wartości odżywcze. Moda na gotowanie wraca - spróbuj poeksperymentować w kuchni, najdroższe i najciekawsze dania możesz mieć znacznie taniej, jeśli samodzielnie kupisz składniki.
Rób zapasyMiej „pełną lodówkę". Zadbaj o to, by mieć w kuchni zapas płatków owsianych, mąkę , , jaja, pomidory etc. Z takich produktów zawsze da się przygotować coś pożywnego. Jeśli ich nie masz, chętniej sięgniesz po jakąś niezdrową przekąskę czy coś mocno przetworzonego. Pamiętaj, że najmniej przetworzone produkty są najzdrowsze.
Wykorzystaj sezonJedz w większych ilościach to, co sezonowo dostępne. Owszem, nawet w lutym można kupić czy wiśnie, ale najlepsze są warzywa i owoce, kiedy jest czas ich zbiorów (można dostać je świeże, nieprzetworzone). Co ważne, wówczas są też tańsze.
Postaw na warzywaNiech będzie ich dużo w twojej kuchni. Staraj się je dodawać do każdego posiłku. Szczególnie dobre są warzywa korzeniowe, ponieważ można je np. piec w całości. Świetne są z odrobiną soli i oliwą z oliwek. Można też zachować łodygi buraka czy brokułów i dodać do duszonej potrawy.
Jedz o regularnych porachNie podjadaj między posiłkami. Postaraj się zignorować niewielki głód i przeczekać do godziny wyznaczonej na obiad. Po jakimś czasie organizm przyzwyczai się do dziennego schematu jedzenia i wyregulujesz dzięki temu oraz poprawisz samopoczucie - pożegnasz niestrawność, bóle żołądka, uczucie ciężkości, etc.