Strona głównaZdrowieZdrowe grillowanie w 10 krokach

Zdrowe grillowanie w 10 krokach

Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
Zdrowe grillowanie w 10 krokach [©  gkrphoto - Fotolia.com] Oto 10 zasad zdrowego grillowania, które mogą się przydać w ciągu ostatnich wakacyjnych dni.

1. Uważaj na kapiący tłuszcz! Podczas mięs i kiełbas wytapia się z nich tłuszcz. Używając tradycyjnego grilla trzeba uważać, aby tłuszcz nie kapał na rozżarzone węgle, gdyż wydzielają się wówczas wyjątkowo toksyczne związki (tzw. WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Można tego uniknąć grillując potrawy w folii lub na aluminiowych tackach lub też nad pojemnikiem zbierającym tłuszcz (po przesunięciu węgli na brzegi paleniska).

2. Grilluj nad żarem, nie nad ogniem. Ogień wytwarza zbyt wysoką temperaturę, w której tworzy się i ulatnia szczególnie dużo szkodliwych substancji. I łatwo o przypalenie .

3. Marynuj mięso przed grillowaniem. Im krócej grillujemy, tym potrawy są zdrowsze. Marynowanie skraca czas potrzebny do obróbki termicznej mięsa.

4. Nie grilluj mięsa prosto z lodówki. Mięso kładzione na ruszt powinno mieć temperaturę otoczenia, ponieważ wtedy szybciej się upiecze i na pewno środek nie pozostanie surowy. Jeżeli przechowujemy je w lodówce, należy wyjąć je około pół godziny przed położeniem na grill. Dla krótszego grillowania można mięso wcześniej podgotować. Absolutnie nie należy grillować zamrożonych produktów, gdyż uniemożliwia to równomierną obróbkę termiczną i może się okazać, że choć z zewnątrz mocno przyrumienione, w środku będą całkowicie surowe.

5. Dbaj o higienę w plenerze. Niby oczywistość, ale czasem na pikniku zapominamy, że przed przygotowywaniem jedzenia trzeba zawsze umyć ręce. Zwłaszcza między meczem siatkówki a rozbijaniem namiotu… O zatrucie pokarmowe będzie też nietrudno, jeśli mięso przeznaczone na grill będzie przez kilka godzin czekać w upale. Jeżeli nie możemy skorzystać z lodówki, przechowujmy żywność w torbach termoizolacyjnych.

6. Zadbaj o paliwo, jeśli używasz tradycyjnego grilla. Unikaj grillowania nad drewnem z drzew iglastych – zawiera ono żywicę i olejki eteryczne, które pod wpływem temperatury zamieniają się w silnie toksyczne związki. Lepsze będzie drewno z drzew liściastych lub węgiel drzewny. Przy brykiecie pozostaje ryzyko, że do jego produkcji użyto toksycznych składników.

7. Rozpałka – najlepiej sam papier. Podobnie jak z paliwem, sztuczne podpałki mogą wydzielać szkodliwe opary. Najlepiej do rozpalenia grilla użyj niezadrukowanego białego papieru i zapałek.

8. Kupujesz grill – zastanów się nad rodzajem. Grille elektryczne i gazowe pozwalają uniknąć ryzyka tworzenia się toksycznych związków z połączenia tłuszczu i dymu (grill gazowy powinien być wyposażony w pojemnik odprowadzający wytopiony tłuszcz). Jednocześnie takie grille często posiadają pokrywy, które skracają czas obróbki termicznej i ułatwiają równomierne opiekanie potraw. Jednak miłośnicy grilli tradycyjnych mogą również grillować zdrowo, jeśli będą pamiętać o zastosowaniu technik zapobiegających kapaniu tłuszczu na żar.

9. Grilluj warzywa i owoce. Grillowane papryka, cukinia, kukurydza, fasolka szparagowa czy pomidory smakują przepysznie i stanowią doskonałe uzupełnienie tradycyjnie mięsnego grillowego menu. Warto sprawdzić też smak grillowanych jabłek, bananów czy brzoskwiń.

10. Grillowane mięsa podawaj z sałatkami. Będzie smaczniej, zdrowiej dla wątroby i unikniesz w ten sposób uczucia ciężkości, które towarzyszy zwykle spożyciu dużej ilości mięsa. Najlepsze będą lekkie sałatki przygotowane na bazie sałaty (zwykłej lub lodowej) albo kapusty pekińskiej oraz pomidorów i ogórków.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy