Poprawa jakości diety, zwiększenie ilości produktów zawierających składniki odżywcze wymagające siatkówkę oraz unikanie pokarmów wywołujących uszkodzenia oksydacyjne odgrywa ważną rolę w ochronie przed AMD - mówi Naoko Chapman z University of Auckland w Nowej Zelandii.
Tagi: zwyrodnienie plamki żółtej, rośliny strączkowe, owoce morza, produkty pełnoziarniste, dieta śródziemnomorska, amd
AMD - zwyrodnienie plamki żółtej - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.