17-05-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zdrowy sposób odżywania się ma wpływ nie tylko na kształt sylwetki, ale i mózgu - okazuje się, że może zwiększyć jego gabaryty.
Nowe holenderskie badanie wykazało, że ludzie, którzy regularnie serwują sobie duże ilości warzyw i owoców, a także i , mają większe mózgi niż słabiej odżywieni rówieśnicy.
Według uczonych z Centrum Medycznego Erazma w Rotterdamie, zdrowa dieta sprzyja zdrowiu mózgu i może być odpowiednią strategią profilaktyczną, aby utrzymać i wzmocnić funkcje poznawcze u osób starszych.
W badaniach wzięło udział ponad 4,2 tys. ludzi w wieku powyżej 45 lat (śrdni wiek wynosił 66 lat). Od uczestników zebrano dokładne dane dotyczące ich codziennego sposobu odżywiania się. Jakość diety oceniano za pomocą kilkunastopunktowej skali, w której najwyższa ilość punktów oznaczała najzdrowsze menu. Uczestnicy zostali także poddani badaniom MRI, które pozwoliły na pomiar wielkości mózgu. W analizach uwzględniono też takie czynniki wielkości mózgu, jak obecność , poziom aktywności fizycznej, czy palenie .
Okazało się, że zdrowsza dieta oznaczała większy mózg - uczestnicy stosujący najzdrowszy jadłospis mieli mózgi większe średnio o dwa milimetry w porównaniu ludźmi, którzy serwowali sobie najmniej produktów polecanych przez dietetyków.
Jak to się ma do ? Autorzy wyjaśniają, że ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych rośnie wraz z wiekiem, a jednocześnie upływ czasu ma związek ze zmniejszaniem się objętości mózgu. W każdym kolejnym roku u badanych odnotowywano zmniejszenie całkowitej objętości mózgu o 3,66 milimetrów, więc odkryta różnica w objętości mózgu oznaczała o około sześć miesięcy młodszy wiek biologiczny tego organu.
O badaniach napisano w magazynie Neurology.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »