Strona głównaZdrowieZdrowa dieta: ryba w roli głównej

Zdrowa dieta: ryba w roli głównej

Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu.
Zdrowa dieta: ryba w roli głównej [Fot. tunedin - Fotolia.com] O walorach i sposobach przygotowania ryb opowiada Patryk Kotarba, szef kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness.

Po czym poznać, że mamy do czynienia z najwyższej jakości i świeżości produktem? I jak zachować te właściwości, już po zakupie ryby?
Najwyższą jakość ryb gwarantuje zakup całych sztuk – a nie gotowych już porcji, np. w formie filetów. Możemy wtedy dokładnie ocenić ich świeżość i jakość. Ważny jest również sposób samego przechowywania produktu. Dobrą i sprawdzoną metodą jest pakowanie próżniowe, które nieco wydłuża okres zachowania świeżości ryby. Jednak i w tym przypadku należy uważać. wymaga specjalnego nadzoru kulinarnego, a więc warunkiem jej podania domownikom jest absolutna pewność, że w każdym aspekcie zadbaliśmy o finalną jakość serwowanej potrawy z jej udziałem.

Produkt ten wymaga delikatnego traktowania. W jaki sposób obrabiać rybę, by nie zdegradować jej smaku?
Bardzo ważna jest prawidłowa obróbka wstępna ryby. Robi się to jednak bardziej ze względów estetycznych i ekonomicznych. Pełnię smaku możemy uzyskać przy wykorzystaniu do dania (np. bulionu czy sosu) elementów ryby, które z reguły nie nadają się po wypatroszeniu do podania na talerzu – w tym kręgosłupy czy głowy. Taki alternatywy sposób zastosowania sprawi, że nadadzą one naszej potrawie esencjonalny i głębię. Także skóra, często wyrzucana podczas obróbki może zostać przez nas wykorzystana, np. w formie jadalnego chipsa. Podczas obróbki ryby bardzo istotne jest, by pamiętać o woreczku żółciowym. Jej przebicie przy patroszeniu może zepsuć jej finalny smak.

Dlaczego warto uwzględniać dania z ryb w codziennej diecie? Istnieje grono osób, które twierdzą, że smak ten trafi w gusta jedynie wybranych.
Moim zdaniem ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Można łączyć je zarówno z tradycyjnymi i znanymi składnikami, jak i z tymi bardziej wyszukanymi i egzotycznymi. W szeroko pojętej tematyce komponowania potraw, ryba stanowi produkt dość uniwersalny. Oznacza to, że możemy tworzyć wspaniałe przystawki, zupy czy dania główne z użyciem tego produktu. Sam osobiście nie spotkałem się z wykorzystaniem ryby w deserze. Wydaje się to oczywiste ze względu na walory smakowe i zapachowe ryby… ale kto wie co czeka nas w kulinarnej przyszłości?

W połączeniu z jakimi składnikami ryba sprawdza się najlepiej?
Ryba - ze względu na specyficzny smak i zapach - bardzo dobrze komponuje się z . Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar kulinarny i prostotę w jej podawaniu. Ja najbardziej cenię naszego bałtyckiego dorsza prosto z kutra, usmażonego na świeżo, jakiego skosztować można w nadmorskich miejscowościach. Moim zdaniem, właśnie ten gatunek – pod warunkiem świeżości i dobrego przygotowania - jest naszym małym „kulinarnym cudem Polski”.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Pola Nadziei
  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy