29-09-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Różne zdrowe wzorce żywieniowe są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Jak odkryto, osoby, które uzyskały wysokie wyniki w zakresie przestrzegania co najmniej jednego z czterech zdrowych wzorców żywieniowych, rzadziej umierały w okresie badania z jakiejkolwiek przyczyny, z powodu , lub chorób układu oddechowego w porównaniu z osobami z niższymi wynikami.
- Dietetyczne wytyczne dla Amerykanów (The Dietary Guidelines for Americans, DGA) mają na celu dostarczanie opartych na nauce porad żywieniowych, które promują dobre zdrowie i zmniejszają ryzyko poważnych . Dlatego też niezwykle ważne jest sprawdzenie powiązań między zalecanymi dietami a długoterminowymi wynikami zdrowotnymi, zwłaszcza ryzykiem przedwczesnej śmierci - mówi prof. Frank Hu z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Wykorzystano dane dotyczące zdrowia ponad 75 tysięcy kobiet i ponad 44 tysięcy mężczyzn. Wszyscy uczestnicy na początku badań byli wolni od chorób układu krążenia lub raka. Co cztery lata wypełniali kwestionariusze dietetyczne. Sposób jedzenia był oceniany na podstawie każdego z czterech wskaźników wzorców żywieniowych: Indeksu Zdrowego Jedzenia 2015 (Healthy Eating Index 2015, HEI 2015), Diety przypominającej dietę śródziemnomorską (Alternate Mediterranean Diet, AMED), Diety opartej na produktach roślinnych (Healthful Plant-based Diet Index, HPDI) i Diety wspomagającej ochronę przed chorobami przewlekłymi (Alternative Healthy Eating Index, AHEI). Wszystkie zawierają pewne kluczowe składniki, w tym: pełne ziarna, owoce, warzywa, orzechy i , chociaż inne ich elementy różnią się.
Wyższy wynik w co najmniej jednym z tych sposobów odżywiania się wiązał się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z wszystkich przyczyn oraz z powodu chorób układu krążenia, raka i chorób układu oddechowego. Wyższe wyniki w AMED i AHEI dodatkowo wiązały się z niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób neurodegeneracyjnych. Obecne oficjalne wytyczne obejmują wiele wzorców żywieniowych, które można dostosować do indywidualnych tradycji i preferencji żywieniowych.
- Nasze ustalenia będą cenne dla Komitetu Doradczego ds. Wytycznych Dietetycznych na lata 2025-2030, który jest tworzony dla oceny bieżących dowodów dotyczących różnych diet i ich wpływu na wyniki zdrowotne - zauważa prof. Hu.
Na podstawie: