08-06-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Badania wskazują, że regularne spożywanie flawonoidów, związków znajdujących się np. w soku pomarańczowym, wiąże się z korzyściami zdrowotnymi u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobami neurodegeneracyjnymi.
W testach uczonych z Uniwersytetu w Reading wzięło udział 37 osób w wieku 60-81 lat. Codziennie przez osiem tygodni uczestnicy wypijali 500 ml soku pomarańczowego. Na początku i na końcu okresu badań zostali poddani testom pozwalającym na ocenę pamięci, czasu reakcji i zdolności komunikowania się.
Okazało się, że regularne serwowanie sobie napojów flawanonami, pochodnymi , poprawiło funkcje poznawcze nie tylko u zdrowych ludzi starszych, ale przydało korzyści seniorom, którzy doświadczali łagodnych zaburzeń poznawczych, a nawet pacjentom ze zdiagnozowanymi chorobami neurodegradacyjnymi.
To kolejne badanie, które potwierdza, że dieta ma istotny wpływ na nasze możliwości poznawcze. Wcześniej dowiedziono m. in., że duże dawki flawanoli z kakao poprawiają funkcje wykonawcze i pamięć przestrzeną, zaś jedzenie i , które są bogate w antocyjany (związki z klasy flawonoidów) wiąże się z korzyściami dla pamięci u osób starszych z łagodnymi .
Drobne zmiany w codziennym sposobie odżywiania się, takie jak jedzenie większej ilości warzyw bogatych w flawonoidy, mogą przynieść wiele dobrego dla zdrowia mózgu. Nasze badanie potwierdza dotychczasowe ustalenia na temat roli produktów bogatych w flawonoidy w powstrzymywaniu osłabienia poznawczego, wyjaśniają autorzy badań.
Wyniki badań przedstawiono w American Journal of Clinical Nutrition.
Na podstawie: