Strona głównaZdrowieZbyt wysoki poziom cukru? Pomogą zioła i przyprawy

Zbyt wysoki poziom cukru? Pomogą zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wykazują silne działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi wywoływanymi wysokim poziomem cukru we krwi, mówią uczeni z University of Georgia.
Zbyt wysoki poziom cukru? Pomogą zioła i przyprawy
Kiedy przeanalizowano ekstrakty z 24 popularnych i przypraw, okazało się, że są one bardzo bogate w przeciwutleniacze, w tym , a dzięki temu mają zdolność do blokowania związków, które przyczyniają się do uszkodzeń tkanek wywoływanych cukrzycą i starzeniem się.
Ponieważ zioła i przyprawy mają bardzo niską kaloryczność i są stosunkowo niedrogie, stanowią świetny sposób na wprowadzenie do diety dużej ilości przeciwutleniaczy i substancji przeciwzapalnych - mówi prof. James Hargrove z University of Georgia.
Jak wyjaśnił prof. Hargrove, gdy poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki, zachodzi proces określany jako glikacja białek, w którym cukier wiąże się z białkami, ostatecznie wytwarzając tak zwane produkty końcowe zaawansowanej glikacji, nazywane też związkami AGE. Substancje te aktywują układ odpornościowy, wywołując stany zapalne i uszkodzenie tkanek związane ze starzeniem się oraz .

Autorzy odkryli silną i bezpośrednią korelację między zawartością polifenolu w powszechnie dostępnych ziołach i przyprawach a ich zdolnością do hamowania tworzenia związków AGE. Przyprawy, takie jak goździki i cynamon, miały odpowiednio 30 i 18 proc. suchej masy polifenolu, natomiast zioła, takie jak i , zawierały odpowiednio 8 i 6 proc. polifenolu w przeliczeniu na suchą masę. Dla porównania jagody - które są powszechnie uważane za wykazujące silne właściwości przeciwutleniające - zawierają około 5 proc. polifenolu masy suchej.

Jak zaznaczają eksperci, różne polifenole odmiennie wchłaniają się przez organizm i wykazują różnoraki mechanizm działania, więc najlepiej jest stosować całe zestawy przypraw, by uzyskać maksymalne korzyści. - Obfite przyprawianie jedzenia i stosowanie , może podwoić, a nawet potroić wartość leczniczą posiłku bez zwiększania jego kaloryczności - mówi prof. Diane Hartle, współautorka badań.

Kontrola poziomu cukru we krwi i wytwarzania związków AGE może również zmniejszyć ryzyko uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego związanego z cukrzycą i starzeniem się. Nadmiar cukru we krwi jest niebezpieczny, ponieważ przyspiesza choroby serca częściowo ze względu na to, że związki AGE tworzą się we krwi i w ścianach naczyń krwionośnych, a to przekłada się na nasilenie czynników rozwoju miażdżycy.

Wyniki badań ukazały się w Journal of Medicinal Food.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy