19-02-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Ochrona przeciw nowotworom
Warzywo oferuje kila związków, o których wiadomo, że chronią przed rakiem. Jednym z nich jest inulina, błonnik pokarmowy. Jak wykazano, inulina zapobiega uszkodzeniom DNA, które są wstępem do rozwoju różnych form raka. Testy pokazały, że rośliny z rodziny Allium, a więc m. in. por, są szczególnie pomocne w zapobieganiu nowotworom układu pokarmowego oraz .
Zdrowsze serce i cały układ krążenia
Allicyna znajdująca się porach zapobiega nadmiarowi , a także wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto allicyna zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych, ułatwiając uwalnianie tlenku azotu, co obniża ciśnienie krwi. Wreszcie, blokuje tworzenie się skrzepów krwi, a nawet wykazuje działanie rozbijania skrzepów w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu wszystkiemu jest w stanie zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej oraz chorób naczyń obwodowych i udaru mózgu.
Wzmocnienie układu odpornościowego
W porach znajduje się znacząca ilość witaminy A, która jest potrzebna dla utrzymania układu odpornościowego w dobrej formie. Witamina ta pomaga zmniejszać stany zapalne i wzmacniać organizmu, co z kolei wspiera zwalczanie infekcji.
Dbanie o wątrobę
Por pomaga w detoksykacji wątroby i poprawia ogólną czynność tego organu. Związki siarki obecne w tych roślinach wiążą toksyny i eliminują je z organizmu. Co więcej, zmniejszają uszkodzenie i poprawiają jej funkcjonowanie, a także normalizują poziom enzymów wątrobowych.
Ochrona przed cukrzycą
Jak pokazały badania, por może istotnie obniżyć poziom glukozy we krwi. Ponadto poprawia wrażliwość na insulinę, więc zwiększa wychwyt glukozy przez mięśnie, gdzie jest wykorzystywana do produkcji energii. To wszystko sprawia, że nie jest nadmiernie obecna we krwi, co pomaga zapobiec rozwojowi cukrzycy.
Wsparcie dla układu nerwowego
Warzywo jest źródłem witaminy B6, która odpowiada za zdrowie naszego układu nerwowego. Jego obecność w diecie oznacza zmniejszanie zmęczenia i łagodzenie skutków stresu. Co więcej, zawartość manganu, witaminy C i kwasu foliowego pomaga utrzymać koncentrację i zachować siły do działania.
Pomoc w trawieniu
W porze znajduje się zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Pierwsza z wymienionych wspomaga proces i może osłabiać zaparcia. Drugi rodzaj pozostaje w układzie pokarmowym, oczyszczając jelita i pobudzając ich ruchy.
Zabezpieczenie przed zaćmą
może skutkować prowadzić do zmętnieniem soczewki i powodować utratę wzroku. Z chorobą zmaga się wielu ludzi w dojrzałym i starszym wieku. Por zawiera związki o nazwie zeaksantyna i luteina, które chronią przed zaćmą.
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »