14-08-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Planowanie, wielkie pakowanie, podróż, nowe miejsce, nowe widoki, nowa kuchnia, czasem nawet nowa strefa czasowa i nagle stop! Przystanek ubikacja. I problem z jej opuszczeniem na wyjeździe.
Wakacje powinny być czasem słodkiego lenistwa, odpoczynku i beztroski. Jednaka często w tą sielankę wkrada się przykry problem zaparć, które potrafią uprzykrzyć nam nawet najcudowniejszy wyjazd. Dzieje się tak nawet u osób, dla których w normalnych, domowych warunkach ten problem w ogóle nie istnieje.
Przyczyny tego zjawiska są bardzo różne. Nieregularne pory posiłków, nowy klimat, nowa kuchnia, niskie spożycie warzyw i owoców, czy upały to najczęstsze przyczyny dolegliwości. Ale poza tymi zewnętrznymi powodami, często przyczyna leży w naszej psychice i wynika po prostu ze stresu – boimy się braku higieny w obcym miejscu, lub czujemy opór przez skorzystaniem z toalety w nieznanej łazience.
Niestety poznanie tych przyczyn nie zawsze uchroni nas przed zaparciami. Często na wyjeździe nie możemy zapewnić sobie regularnych posiłków, czy odpowiedniej dawki warzyw i owoców. Co wtedy? Picie ciepłej wody, oliwy z oliwek, łykanie środków przeczyszczających to najczęściej stosowane środki, niestety nie zawsze skuteczne i bezpieczne dla zdrowia. Producenci suplementów diety proponują jednak bardziej sprawdzone środki, spośród których szczególnie cenne są te, bazujące na naturalnych składnikach.
Wśród jarzyn, owoców i zbóż pomagających przy zaparciach możemy wymienić: morelę, buraki czerwone, marchew, malinę, porzeczkę czerwoną, sałatę, melon, szczaw, brzoskwinię, ziemniaki, cebulę, czereśnię, cykorię, kapustę, szpinak, truskawkę, winogrona, żyto. Soki, wywary, bądź syropy przyrządzone z nich pomagają pozbyć się tej przykrej dolegliwości.