24-02-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zaparcie jest jedną z najczęstszych dolegliwości przebiegających z niemożnością codziennych wypróżnień. Powstają coraz częściej z powodu stresującego trybu życia czy niewłaściwej diety, bogatej w żywność wysoko przetworzoną, cukry czy tłuszcze rafinowane. W razie pojawienia się zaparć należy reagować od razu, gdyż mogą one prowadzić do poważniejszych problemów z jelitami, wymagających pomocy farmakologicznej. Jednak dla naszego organizmu i naszej flory bakteryjnej lepiej będzie jeśli pomocy będziemy szukać wśród środków naturalnych, bezpiecznych dla naszego układu pokarmowego.
Zaparcie - co to takiego? Problem zaparć, nazywany inaczej - zatwardzeniem lub obstrukcją, to niemożność wypróżniania się. O zaparciach mówimy wtedy, gdy defekacja zachodzi rzadziej niż raz na 3 dni. Pojawiają się trudności w wypróżnianiu się oraz uczucie braku możliwości całkowitego wypróżnienia lub „blokady".
Objawy jakie mogą towarzyszyć zaparciom to: uczucie pełności,
- uczucie niepełnego wypróżnienia,
- bóle brzucha,
- wzdęcia i gazy,
- nudności, uczucie „odbijania"
- brak łaknienia, spowodowany zalegającymi substancjami w jelitach.
Zaparcia często wynikają z zaburzeń w wypróżnianiu. Dzieje się tak, m. in. dlatego że wiele osób ignoruje, uczucie parcia na stolec. Powoduje to zaburzenie defekacji, a w dłuższej perspektywie prowadzi do zaparć i problemów z jelitami.
Warto zauważyć, że prowadzimy coraz częściej siedzący tryb życia, nie skupiamy się na diecie, a zamiast zdrowych przekąsek, stosujemy inne, często niezdrowe dla naszego organizmu. To wszystko rozleniwia nasze jelita, a my sami szukamy ratunku dla ich lepszej perystaltyki.
Dieta - powoduje zaparcia, ale czy może zlikwidować? Czynnikiem powodującym zaparcia jest brak odpowiedniej diety, bogatej w żywność przetworzoną, cukry, słodycze oraz tłuszczy rafinowanych i nasyconych.
Jak zatem zadbać o dietę, jakich zasad się trzymać, starajmy się postępować zgodnie z kilkoma prostymi wskazówkami, a uda nam się zapanować nad naszym organizmem i ewentualnymi zaparciami:
Codziennie ;
Owoce i warzywa wybieraj surowe, staraj się ich nie rozdrabniać i nie gotować;
Lniany olej - to on jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - chroni jelita przed stanami zapalnymi oraz zwiększa poślizg treści pokarmowych;
Otręby, siemię lniane, płatki owsiane oraz nasiona babki płesznik - to produkty, o które możesz wzbogacić swoją dietę;
Spożywaj dużo błonnika - jest on najlepszy na zaparcia, wg zaleceń zdrowego żywienia każdy powinien zjadać go w ilości 27 - 40 g na dobę;
A z produktów zbożowych wybieraj te gruboziarniste, z mąki nieoczyszczonej: chleb razowy, graham, makaron brązowy, ryż brązowy oraz kaszę gryczaną;
Nie sam , ale także probiotyki - wspomagają perystaltykę jelit;
Elementem ważnym w każdej diecie jest aktywność fizyczna, pamiętaj ruch wspomaga pracę jelit;
XL to wielkość Twoich posiłków? Staraj się jeść mniejsze porcje ale regularnie i nie w pośpiechu, pamiętaj dokładnie przeżuwaj każdy kęs.
Profilaktyka - czyli jak się wspomagać i jak uniknąć tej przypadłości? Przede wszystkim dieta! Należy spożywać dużo błonnika, pić więcej wody oraz soków owocowych i warzywnych. Jabłka powinny znaleźć się w naszym jadłospisie niemal codziennie, koniecznie ze skórką. Owoce suszone to również ciekawe rozwiązanie. Możemy je spożywać jako przekąskę lub zalać wodą i spożywać jako napar, czy kompot. Ważny jest również ruch. Spacer czy drobna gimnastyka, na pewno nam nie zaszkodzi.
Za inne i skuteczne sposoby i radzenia sobie z samym problemem są suplementy diety. Ze wszystkich dostępnych środków, wybierajmy te bogate w błonnik oraz żywe kultury bakterii. Błonnik zadziała jak „odkurzacz" probiotyki ochronią florę bakteryjną naszego organizmu.
Pamiętajmy, ż u większości osób zaparcia są zjawiskiem odwracalnym. Uporczywy problem znika po zastosowaniu kilku prostych kroków, takich jak: zmiana diety czy więcej ruchu na co dzień. Nie sięgajmy od razu po leki, ale postarajmy się najpierw rozejrzeć po suplementach, które częściej wspomagają nasz organizm dostarczając brakujących składników.