16-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dzisiaj niemal wszystko można dostarczyć sobie w tabletkach, proszku, czy nalewce. Reklamy suplementów, które mają pomóc nam w dobrym funkcjonowaniu, nadawane są bardzo często niemal na wszystkich kanałach telewizyjnych. Jeśli jednak nie musisz natychmiast reagować na określone niedobory, zadbaj, by to dzięki diecie zaopatrywać organizm w potrzebne składniki odżywcze.
![Zamiast sięgać po suplementy, dostarczaj sobie tych składników dzięki diecie [© Yotka (fotoaloja) - Fotolia.com] Zamiast sięgać po suplementy, dostarczaj sobie tych składników dzięki diecie [© Yotka (fotoaloja) - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Zamiast-siegac-po-suplementy-dostarczaj-sobie-tych-skladnikow-dzieki-diecie_img55a771e3e2b43.jpg)
O wiele łatwiej jest sięgać codziennie po tabletkę suplementu niż pamiętać o stosowaniu dobrej zbilansowanej diety. Trzeba jednak pamiętać, że produkty naturalne w najlepszy, tzn. najskuteczniejszy, sposób dostarczają nam niezbędnych składników. Poza tym tak naprawdę wcale nie trzeba się specjalnie trudzić, by wzbogacić sposób odżywiania się o ważne dla organizmu elementy. Powszechnie stosowane suplementy witaminy C, witamin z grupy B, cynku, żelaza, czy wapnia dość łatwo można zastąpić naturalnym jedzeniem.
Witamina C
Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom. Pomaga również uchronić się przed chorobami serca i oczu.
Produkty o najwyższej zawartości to przede wszystkich warzywa i owoce: papryka, rukola, sałata, szpinak, brokuły, kapusta, kalafior, porzeczki, kiwi, truskawki, papaja, pomarańcze i cytryny.
WapńPierwiastek jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów.
Dobrymi źródłami są m. in.: mleko, jogurt, sery, łosoś, ciemnozielone warzywa, produkty sojowe.
Witaminy z grupy BOsiem pomaga w produkcji energii, zdrowym metabolizmie i zachowaniu funkcji układu immunologicznego. Poza tym są potrzebne dla dobrej pracy układu nerwowego i prawidłowego powstawania krwinek czerwonych.
Witaminy z grupy B są głównie w wysokobiałkowych produktach, takich jak: ryby, mięso, drób, jaja i nabiał. Dużo zawierają ich również niektóre liściaste zielone warzywa, fasola i groch.
ŻelazoJest nam potrzebne do utrzymania zdrowych mięśni Jego niedobór może prowadzić do oraz osłabić układ odpornościowy.
Pokarmy bogate w to: wątroba, rodzynki i morele, fasola, soczewica i pestki dyni.
CynkNiedobór może prowadzić do osłabienia systemu odpornościowego i zintensyfikowania stanów zapalnych związanych, które sprzyjają m. in. nowotworom, chorobom serca, chorobom autoimmunologicznym i cukrzycy.
Cynk znajduje się przede wszystkim w: otrębach pszennych, maku, pestkach dyni i słonecznika, mięsie wołowym, grzybach. Poza tym jest w: czosnku i cebuli, mleku, żółtkach jaj, orzechach, owocach morza, rybach morskich, zielonych warzywach.