Peptydy mogą nie tylko rozpaść się podczas trawienia, ale potem stają przed wyzwaniem przekroczenia wysoce selektywnej bariery, aby dostać się z krwi do mózgu - wyjaśnia prof. Toshiro Matsui z Uniwersytetu Kiusiu - Nasze poprzednie badania pozwoliły zidentyfikować zdolność tego dipeptydu do takiej podróży, nowe testy pokazują, że może on faktycznie wpływać na pamięć u myszy - dodaje prof. Matsui.
Potrzeba dalszych badań, aby sprawdzić, czy korzyści te uzyskają także ludzie, ale mamy nadzieję, że jest to krok w kierunku wytworzenia żywności, która może pomóc w zapobieganiu degradacji pamięci lub nawet poprawić nasze wspomnienia - komentuje prof. Matsui.
Tagi: soja, choroba alzheimera, pamięć
Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.