24-08-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Różne diety ograniczają różne składniki odżywcze, co ma zmniejszyć wagę i zapewnić efektywne odchudzanie. Nowe chińsko-brytyjskie badania pokazują, że głównym winowajcą odpowiadającym za nabywanie dodatkowych kilogramów jest tłuszcz.
Główne składniki naszej żywności to , białka oraz i ciągle trwa spór, który z nich rzeczywiście wywołuje przyrost masy ciała. Uczeni postanowili to sprawdzić, karmiąc myszy trzydziestoma różnymi dietami różniącymi się zawartością tłuszczów, cukrów i . Gryzonie jadły zgodnie z określonym menu przez trzy miesiące, co stanowi odpowiednik dziewięciu lat u ludzi. Autorzy regularnie sprawdzali zmiany masy ciała, i monitorowali poziom tłuszczu za pomocą rezonansu magnetycznego: mikro-MRI.
Jak ustalono, tylko jedzenie tłuszczu było realnie odpowiedzialne za . Jedynie dostarczanie większej ilości tego składnika powodowało tycie. Przykładowo, kiedy węglowodany stanowiły do 30 proc. przyjmowanych kalorii, nie odnotowano takiego skutku. Połączenie cukrów i tłuszczów nie dawało silniejszych skutków dla wagi niż wyłączny nadmiar tłuszczów. Nie dowiedziono też, że niski poziom białka w diecie skłaniał do zwiększenia dawki pozostałych składników. Jak się wydawało, tylko tłuszcze stymulowały ośrodki nagrody w mózgu, co sprzyjało ich wyższe spożycie.
Jakkolwiek badania przeprowadzono na myszach, zwierzęta te odznaczają się licznymi podobieństwami do ludzi, jeśli chodzi o fizjologię i metabolizm, mówią atorzy. Tak długie i dokładne testy z udziałem ludzi są niemal niewykonalne, dodają. Wobec - wnioskują - tego uzyskane wyniki mogą byc dobrą wskazówką co do wpływu różnych diet na naszą wagę.
Badania opublikowano w czasopiśmie Cell Metabolism: