Strona głównaZdrowieZa dużo soli szkodzi. Za mało też

Za dużo soli szkodzi. Za mało też

Wszyscy dobrze znamy ostrzeżenia zdrowotne zalecające ograniczenie spożywania soli, jeżeli chcemy cieszyć się sercem w dobrej kondycji. Teraz nowe odkrycia międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że nietylko nadmiernie wysoki, ale też niski poziom soli może jeszcze bardziej narazić na problemy sercowo-naczyniowe osoby cierpiące na choroby serca lub cukrzycę.
Za dużo soli szkodzi. Za mało też

Naukowcy z Filipin, Irlandii, Kanady, Niemiec i Wlk. Brytanii wnieśli wkład w badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of American Medical Association. Odkrycia te mogą postawić znak zapytania nad naszym postrzeganiem zależności między solą a problemami kardiologicznymi.

Potwierdzają one - zgodnie z oczekiwaniami - że umiarkowane spożycie soli wiążę się z najniższym ryzykiem wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych. Jednakże pokazują również, że chociaż wyższe spożycie soli wiąże się z podwyższonym ryzykiem udaru, zawału serca i innymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi, niskie spożycie może łączyć się z podwyższonym ryzykiem śmierci sercowo-naczyniowej i hospitalizacją z powodu zastoinowej niewydolności serca.

Uzyskane przez zespół wyniki opierają się na badaniu 28.880 osób zagrożonych chorobą serca i analizie powiązań między aktywnością sercowo-naczyniową a wydzielaniem sodu, jako sposób pomiaru spożycia sodu. Sód to główny składnik soli.

Jeden z autorów raportu z badań, profesor Martin O'Donnell z Państwowego Uniwersytetu Irlandii (NUI) w Galway, wyjaśnia, w jaki sposób te nowe odkrycia wpisują się w istniejący korpus badań nad tym zagadnieniem: "Badania te dotyczą ważnej kwestii zdrowia populacji - powiązania między spożyciem sodu (soli) a chorobami sercowo-naczyniowymi. Stała się ona ponownie aktualna za sprawą niedawnej publikacji innego artykułu w czasopiśmie Journal of the American Medical Association donoszącego o powiązaniu niskiego poziomu spożycia sodu ze zgonem sercowym. Zasadniczo w wyniku prowadzonych wcześniej badań obserwacyjnych donoszono albo o pozytywnej zależności, braku zależności lub odwrotnej zależności między spożyciem sodu a zgonem sercowym i udarem serca. Doprowadziło to do wielu kontrowersji."

Jeżeli chodzi o najnowsze wyniki badań, to zauważa: "Nasze badania po raz pierwszy wskazują na powiązanie w kształcie litery J między spożyciem sodu a chorobami sercowo-naczyniowymi, co może wyjaśniać dlaczego wcześniejsze badania przyniosły różne wyniki."

Jak możemy z tego wyjść obronną ręką? Czym mamy do czynienia z sytuacją i tak źle, i tak niedobrze?
Odkrycia z pewnością poddają w wątpliwość aktualne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczące spożycia soli, które zalecają spożywanie mniej niż 2,3 grama dziennie.

Wytyczne te w większości opierają się na wcześniejszych testach klinicznych, w toku których odkryto, że ciśnienie krwi ulega umiarkowanemu obniżeniu w przypadku zredukowania spożycia sodu do wspomnianego poziomu, co również znalazło potwierdzenie w nowych badaniach. Niemniej luka badawcza zidentyfikowana przez zespół odnosi się do dalszego badania i ustalenia, czy tak niski poziom spożycia soli redukuje częstość występowania ataków i udarów serca.

W przypadku pacjentów, którzy cierpią już na chorobę serca zasadnicze znaczenie ma wyjaśnienie optymalnego, dziennego spożycia sodu. Mogą być oni narażeni zarówno na skutki bardzo wysokiego, jak i bardzo niskiego spożycia soli. Aczkolwiek zgodnie z przyjętym obecnie rozumowaniem w świecie medycznym, najprawdopodobniej usłyszą radę, by ograniczyć spożycie soli.

"Wyniki naszych badań potwierdzają powiązanie między wysokim spożyciem sodu a podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, co podkreśla wagę redukcji soli w przypadku osób mających dietę bogatą w sód (ponad 6 g do 7 g dziennie) oraz znaczenie wysiłków zmierzających do obniżenia zawartości sodu w wielu artykułach spożywczych o wysokiej zawartości soli" - stwierdza profesor O'Donnell.

Jednocześnie wyraził niepokój, co do "braku pewności, czy osoby spożywające umiarkowane/średnie ilości sodu powinny jeszcze bardziej obniżyć swoje spożycie."

"Jednym sposobem na rozwianie tej niepewności są zakrojone na szeroką skalę randomizowane badania kontrolowane, które pozwolą ustalić, czy obniżenie umiarkowanego spożycia sodu do niskiego poziomu przekłada się na niższe wskaźniki chorób kardiologicznych i udarów serca. Chociaż widzimy trudności w przeprowadzeniu takich badań, to są one pilnie potrzebne z uwagi na ich implikacje dla zdrowia publicznego" - podkreśla profesor O'Donnell.

Więcej informacji:

NUI Galway:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 19:09:38, 26-11-2011 Barakuda

    Właściwie nie wiadomo o co chodzi, artykuł niczego nie wyjaśnia.
    Tak na dwoje babka wróżyła, jeść dużo sili źle, mało też źle.
    Bądź tu człowieku mądry.
  • 21:42:30, 26-11-2011 elizka

    To naprawdę powazna sprawa,zwłaszcza dla ludzi po zawale.Ostrzeżenia są kategoryczne- soli prawie wcale!!!
    Teraz dopiero cyrk!!

    Ja gotuję i solę.
    Złoty środek chyba najlepszy.
  • 00:26:34, 27-11-2011 taneska

    Tydzień temu cała moja rodzina czytała o tych badaniach i nie ukrywam, że też mamy mętlik w głowach. Wychodzi na to, że absolutnie jedynym autorytetem jest zdrowy rozsądek!
  • 17:37:59, 27-11-2011 zosinek

    Tak zmieniają się te badania że nie nadążam.Używam od dłuższego czasu soli o zmniejszonej ilości sodu.
  • 20:33:02, 27-11-2011 Barakuda

    Ja od kilku lat soli używam w śladowych ilościach.Zaczęło się od choroby nerek. Co prawda było to kilka lat wstecz i obecnie nerki są w porządku, ale przyzwyczajenie do życia "bez soli" pozostało. Wygląda jednak na to, że trzeba wrócić do poprzednich zwyczajów i zacząć solić.
  • 10:45:42, 13-12-2011 ~gość: 192.100.112.xxx

    Wiadomo, wiadomo. Wystarczy siegnac do starych ksiazek z biochemii i poczytac o cisnieniu osmotycznym komorek i rownowadze elektrolitycznej, i juz wiadomo, o co chodzi. Debile naukowcy, ktorzy odkrywaja Ameryke na nowo...

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy