Strona głównaZdrowieWzrost a ryzyko chorób - ciekawy związek

Wzrost a ryzyko chorób - ciekawy związek

Wzrost może być jakoś skorelowany z ryzykiem różnych chorób. Odkryto, że osoby wysokie rzadziej chorują na cukrzycę i choroby serca, ale częściej diagnozuje się u nich nowotwory.
Wzrost a ryzyko chorób - ciekawy związek Niemieccy uczeni (ze Szpitala Uniwersyteckiego w Tybindze oraz Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka Potsdam-Rehbrücke) uważają, że przyczyna wyższego wzrostu współczesnych ludzi względem np. średniowiecznych antenatów wynika ze zwiększenia białka zwierzęcego w naszej diecie.

Proces „wzrastania" trwa. Z pokolenia na pokolenie można obserwować, że wysokość ludzi się zmienia, widać to np. ostatnich dziesięcioleciach - nasze dzieci są zwykle wyższe niż my. Jedną z największych zmian w tym zakresie odnotowano w Holandii, ludzie w tym kraju są obecnie o około 20 cm wyżsi niż byli 150 lat temu. Może mieć to związek ze spożyciem mleka - jest w tym kraju nawyższe per capita (biorąc pod uwagę cały świat).

Badacze odkryli, że może mieć związek z poziomem prawdopodobieństwa rozwoju różnych chorób. Ustalono, że osoby wyższe są mniej narażone na rozwój chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2, jednocześnie częściej chorują na nowotwory. Dane wskazują, że każde 6,5 cm wysokości wiecej obniża ryzyko zgonu w wyniku zdarzenia sercowo-naczyniowego o 6 procent, a jednocześnie oznacza o 4 procent wyższe ryzyko śmierci z powodu raka.

Okazało się też, że wyżsi ludzie mogą liczyć na lepszą ochronę przed cukrzycą. Badacze wskazują, że już dieta kobiety w ciąży wpływa na poziom oporności na u dziecka. Większa ilość białka zwierzęcego w diecie przyszłej mamy przekłada się na większe uwrażliwianie organizmu na insulinę, korzystnie wpływając na metabolizm lipidów. Osoby te są bardziej wrażliwe na insulinę i mają mniejszą zawartość tłuszczu w wątrobie, dlatego mogą cechować się niższym ryzykiem zachorowania na choroby układu krążenia i , wyjaśniają badacze.

Zwiększona aktywacja czynników wzrostu podobnych do insuliny może też jednak odpowiadać za wyższe ryzyko zachorowania na raka. Czynniki te sprzyjają rozwojowi , jelita grubego i skóry, ponieważ wiąża się z ciagłą aktywacją wzrostu komórek.

O badaniach można przeczytać w The Lancet Diabetes & Endocrinology

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Nowotwór piersi - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »


Rak jelita grubego - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Oferty pracy