22-10-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zmienna jesienna pogoda i niska temperatura sprzyjają przeziębieniu, grypie i anginie. Jeśli wzmocnisz swój układ immunologiczny będzie on wstanie stoczyć walkę z jesienno-zimowymi dolegliwościami.
Każdy dzień rozpoczynaj od pożywnego śniadania, powinno być ono lekkostrawne, ale bogate w białka, witaminy i węglowodany. Dobrym początkiem dnia będzie musli z suszonymi owocami, chudy ser, twarożek lub pełnoziarniste pieczywo.
Nie zapomnij o ciepłej herbacie, cukier zastąp miodem, który dostarczy organizmowi cenne mikroelementy i witaminy. Zamiast kawy postaraj się pić owocowe herbatki z dzikiej różny, czarnej porzeczki lub malinowe. Zwierają one witaminy A, B, E i C, które nie tylko wzmocnią organizm, ale również złagodzą stres.
Pracę układu odpornościowego wzmocni także czosnek i cebula. Jeśli nie lubisz ich smaku możesz przygotować nalewkę z aloesu, pijąc każdego dnia dwie łyżki zminimalizujesz ryzyko rozwoju infekcji.
Znajdź czas na zjedzenie ciepłego obiadu, który rozgrzeje Twój organizm. Wybieraj potrawy lekkostrawne, bogate w kwasy omega - 3.
Mimo niesprzyjającej pogody nie unikaj aktywności na świeżym powietrzu, regularne spacerowanie wzmocni Twój układ odpornościowy. Walce z wirusami nie sprzyja stres, staraj się, więc znajdować czas na relaks.
Odporność możesz wzmocnić także preparatami dostępnymi w aptekach, wybieraj te zawierające wyciąg z roślin np. z żeń – szenia, aloesu, aronii.