18-11-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby na diecie obfitującej w wysoko przetworzoną żywność, taką jak napoje gazowane, chipsy i ciastka, mogą mieć wyższe ryzyko wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem oraz udaru mózgu niż ludzi ograniczający ilość takich produktów w swoim jadłospisie, mówią eksperci z Amerykańskiej Akademii Neurologii.
Produkty zawierają dużo dodatkowego , tłuszczu i , a mało białka i błonnika. Są to m. in. napoje gazowane, słone i słodkie przekąski, lody, hamburgery, ketchup, , pakowane pieczywo i smakowe płatki zbożowe. Produkty nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone obejmują świeżą wołowinę, wieprzowinę i kurczaka, a także warzywa i owoce.
- Jakkolwiek zdrowa dieta jest ważna dla utrzymania zdrowia mózgu u osób starszych, najważniejsze wybory dietetyczne dla mózgu pozostają niejasne - mówi dr W. Taylor Kimberly z Massachusetts General Hospital w Bostonie. - Odkryliśmy, że większe ilości żywności ultraprzetworzonej wiązały się z wyższym ryzykiem udaru i upośledzenia funkcji poznawczych - dodaje.
W ramach badań przez 11 lat przyglądano się ponad 30 tysiącom osób w wieku powyżej 45 lat. Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące tego, co jedli i pili, a to pozwoliło określić, ile wysoko przetworzonej żywności włączali do swojej diety.
Po uwzględnieniu wieku, płci, nadciśnienia i innych czynników, które mogą mieć wpływ na ryzyko demencji, odkryto, że 10-procentowy wzrost spożycia wysoko przetworzonego jedzenia wiązał się z 16-procentowym zwiększeniem ryzyka zaburzenia .
Odkryto również, że spożywanie większej ilości nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności wiązało się z 12 proc. niższym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych.
Ponadto ustalono, że większe spożycie żywności ultraprzetworzonej przekładało się na 8-procentowy wzrost ryzyka udaru, podczas gdy większe spożycie żywności nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej miało związek z 9-procentowym spadkiem prawdopodobieństwa .
- Nasze odkrycia pokazują, że stopień przetworzenia żywności odgrywa ważną rolę w ogólnym zdrowiu mózgu. Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki i lepiej zrozumieć, które składniki żywności lub proces przetwarzania najbardziej przyczyniają się do tych efektów - wyjaśnia dr Kimberly.
Na podstawie: