09-12-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w żywność ultraprzetworzoną wiąże się z większymi ilościami tłuszczu magazynowanego w mięśniach ud, niezależnie od ilości przyjmowanych kalorii lub poziomu aktywności fizycznej. Większe ilości tłuszczu śródmięśniowego w udzie z kolei mogą zwiększać ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
W wielu współczesnych dietach zmniejszyło się wykorzystanie składników naturalnych i minimalnie przetworzonych, a częściej zastępowane są przemysłowo, sztucznie aromatyzowanymi, barwionymi lub modyfikowanymi chemicznie.
Produkty takie jak płatki śniadaniowe, margaryny, pakowane przekąski, hot dogi, napoje bezalkoholowe i napoje energetyczne, cukierki i desery, mrożone pizze, gotowe do spożycia posiłki, masowo produkowane pakowane pieczywo i bułki i wiele innych zawierają syntetyczne składniki i są wysokoprzetworzone. Takie produkty mają zazwyczaj dłuższy okres przydatności do spożycia i są uważane za smaczne, ponieważ zawierają połączenie cukru, tłuszczu, soli i węglowodanów, które wpływają na układ nagrody w mózgu, co utrudnia nam zaprzestanie ich jedzenia.
Oceniono związek między jedzeniem żywności ultraprzetworzonej a tłuszczem śródmięśniowym w udach. - Zbadaliśmy wpływ jakości diety, a konkretnie rolę żywności ultraprzetworzonej, w odniesieniu do tłuszczu śródmięśniowego w mięśniach ud, co ocenialiśmy za pomocą MRI - mówi dr Zehra Akkaya z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco. - To pierwsze badanie obrazowe badające związek między jakością mięśni szkieletowych na podstawie MRI a jakością diety - dodaje.
W ramach badania naukowcy przeanalizowali dane ponad sześciuset osób, które nie były jeszcze dotknięte . - Testy wykazały wcześniej, że ilościowy i funkcjonalny spadek mięśni ud jest potencjalnie związany z wystąpieniem i postępem choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych - zauważa dr Akkaya. - Na obrazach MRI zmiany te można zobaczyć jako tłuszczowe zwyrodnienie mięśni, w którym pasma zastępują włókna mięśniowe - dodaje.
Średni wiek badanych wynosił 60 lat. Większość uczestników miało nadwagę, a przeciętny wskaźnik masy ciała (BMI) wynosił 27. Około 40 proc. spożywanej przez nich w ciągu ostatniego roku żywności było wysokoprzetworzone. Jak odkryto, im więcej jedli takich produktów, tym więcej tłuszczu śródmięśniowego mieli w mięśniach ud, niezależnie od spożycia energii.
- W populacji ludzi zagrożonych, ale niechorujących na osteoartrozę kolan lub bioder, jedzenie żywności ultraprzetworzonej wiąże się ze zwiększonym tłuszczem w mięśniach ud - mówi dr Akkaya. - Te ustalenia były prawdziwe niezależnie od zawartości energii w diecie, BMI, czynników społeczno-demograficznych lub poziomu aktywności fizycznej - dodaje.
Koncentrowanie się na modyfikowalnych czynnikach stylu życia - głównie zapobieganiu otyłości poprzez zdrową, zbilansowaną dietę i odpowiednie ćwiczenia - było podstawą terapii osteoartrozy kolan, zauważa dr Akkaya.
- Choroba zwyrodnieniowa stawów jest coraz bardziej powszechnym i kosztownym problemem zdrowotnym na świecie. Jest najsilniejszym czynnikiem przyczyniającym się do kosztów opieki zdrowotnej niezwiązanych z rakiem w USA i na całym świecie - wskazuje dr Akkaya. - Ponieważ schorzenie to jest ściśle powiązane z i niezdrowym stylem życia, możemy mieć wpływ na prawdopodobieństwo rozwoju i leczenie tej choroby - dodaje.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »