06-11-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wskaźnik masy ciała (Body MasssIndex, BMI) jest silnie związany z poziomem zagrożenia śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny. Nowe brytyjskie badania pozwoliły na określenie, jaka jest relacja pomiędzy BMI i niebezpieczeństwem wcześniejszego zgonu.
Prawidłowa wartość , czyli ta mieszcząca się w przedziale 18.5 - 24.99, oznacza życie dłuższe średnio o cztery lata niż w przypadku wskaźnika wyższego lub niższego, mówią uczeni z London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Wiadomo, że wartość BMI ma związek z ogólnym ryzykiem wieku zgonu, niemniej jednak zaskakująco niewiele badań przeprowadzono na temat relacji pomiędzy tym wskaźnikiem i śmiercią z konkretnych przyczyn, mówią uczeni. W nowych analizach sprawdzili, jak niedowagę i nadwagę można powiązać nie tylko z ogólnym prawdopodobieństwem wcześniejszej śmierci, ale i z takimi chorobami, jak , choroby układu oddechowego czy choroby wątroby.
W badaniach wzięto pod uwagę dane dotyczące 3,6 mln ludzi. Okazało się, że zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki BMI wiązał się ze zwiększonym ryzykiem wcześniejszej śmierci. Ustalono m. in., że wskaźnik wynoszący powyżej 30 oznaczał skrócenie długości życia o 4,2 lata u mężczyzn i 3,5 lat u kobiet w porównaniu do osób o prawidłowej wadze. Co więcej, taki nadmiar kilogramów znamionował wyższe ryzyko śmierci z powodu lub nowotworu, czyli problemów zdrowotnych, które stanowią obecnie główne przyczyny zgonów w wymiarze globalnym. Ponadto zbyt duża masa ciała miała związek z wyższym prawdopodobieństwem utraty życia w wyniku chorób układu oddechowego, chorób wątroby i .
Również niedowaga zagraża długowieczności. Oznaczała wyższe (w porównaniu do prawidłowej wartości BMI) ryzyko śmierci m. in. z powodu chorób sercowo-naczyniowych, chorób układu oddechowego, , choroby Alzheimera i samobójstwa.
Odkryto również, że najniższe niebezpieczeństwo śmierci z powodu chorób układu krążenia dotyczyło osób o BMI 25 i jednocześnie ustalono, że każdy wzrost wskaźnika o 5 wiązał się ze zwiększeniem prawdopdobieństwa zgonu w efekcie tych chorób o 29 proc. Ponadto obliczono, że najniższe zagrożenie utratą życia z powodu jakiejś formy raka dotyczyło ludzi o BMI na poziomie 21, przy czym każdy wzrost BMI o 5 zwiększał takie niebezpieczeństwo o 13 proc.
Wyniki badań są dostępne w Lancet Diabetes and Endocrinology.
Na podsatwie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »