Strona głównaZdrowieWolne rodniki - wróg zdrowia i młodości

Wolne rodniki - wróg zdrowia i młodości

Dietetycy oraz naukowcy zalecają, aby do codziennego jadłospisu włączyć produkty bogate w przeciwutleniacze. Oczywiście warto zastosować się do tej rady, warto też wiedzieć, na czym polega działanie tych cennych dla naszego zdrowia substancji.
Przeciwutleniacze, inaczej flawonoidy to substancje zapobiegające działaniu wolnych rodników. Wolne rodniki to niepełne cząstki tlenu, które w celu uzupełnienia braku we własnej strukturze łącza się ze zdrowymi komórkami. Skutkiem działania wolnych rodników jest szybsze starzenie się organizmu, mogą się też przyczyniać do rozwoju miażdżycy, nowotworów i artretyzmu.

Przed działaniem wolnych rodników najlepiej chroni dieta, powinna być ona uboga w tłuszcze oraz słodycze. Warto też ograniczyć używki takie jak alkohol i nikotyna. Dieta, która zredukuje wpływ wolnych rodników na organizm musi zwierać dużo substancji neutralizujących ich działanie, czyli przeciwutleniaczy. Takimi produktami są: owoce, warzywa, ryby, oliwa z oliwek, pestki dyni, orzechy.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy