Strona głównaZdrowieWitamina D zmniejsza ryzyko raka i chorób serca, ale głównie u osób z niższym BMI

Witamina D zmniejsza ryzyko raka i chorób serca, ale głównie u osób z niższym BMI

Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Witamina D zmniejsza ryzyko raka i chorób serca, ale głównie u osób z niższym BMI [fot. Monika from Pixabay]
- Analiza danych pokazała, że suplementacja witaminą D była zbieżna z poprawą kilku wyników zdrowotnych, ale tylko wśród osób z BMI poniżej 25 - mówi Deirdre K. Tobias z Brigham's Division of Preventive Medicine. - Wydaje się, że dzieje się coś z metabolizmem witaminy D przy wyższej masie ciała, a to by tłumaczyło słabsze efekty suplementacji u osób z podwyższonym BMI - dodaje.
jest niezbędnym składnikiem odżywczym potrzebnym w wielu procesach biologicznych, w szczególności pomagającym naszemu organizmowi wchłaniać minerały, takie jak wapń i magnez. Część witaminy D jest wytwarzana w organizmie ze światła słonecznego, a jej niedobory są często leczone za pomocą suplementacji. Dowody sugerują również, że witamina D może odgrywać rolę w zmniejszeniu częstości występowania i rozwoju raka oraz .

Przeanalizowano dane niemal 26 tysięcy ludzi w wieku powyżej 50 lat. Wszyscy uczestnicy początkowo byli wolni od raka i chorób układu krążenia. W całej grupie suplementacja witaminą D dała niewielkie korzyści dla zapobieżenia , zawałowi serca lub udarowi, ale istotne znaczenie miał tu poziom wskaźnika masy ciała.

Jak ustalono, suplementacja witaminą D zwiększyła większość biomarkerów związanych z metabolizmem witaminy D u ludzi, niezależnie od ich masy ciała. Jednak wzrosty te były znacznie niższe u osób z podwyższonym .

- Zaobserwowaliśmy uderzające różnice po dwóch latach, wskazujące na stępioną odpowiedź na suplementację witaminą D przy wyższym BMI. Może to mieć kliniczne konsekwencje i potencjalnie wyjaśniać niektóre różnice w skuteczności suplementacji w zależności od poziomu otyłości - wskazuje Tobias.

- To badanie rzuca światło na to, dlaczego obserwujemy 30-40-procentowe zmniejszenie zgonów z powodu raka, chorób autoimmunologicznych i innych chorób przy suplementacji witaminą D wśród osób z niższym BMI, a minimalne korzyści u osób z wyższym BMI. Jak się wydaje, dawkowanie suplementów powinno być dostosowane do charakterystyki danej osoby, by zapewnić wymierne korzyści - mówi JoAnn Manson, współautorka badań.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy