27-07-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Poziom witaminy D w organizmie, gdy zaczyna się stosowanie diety niskokalorycznej, pozwala przewidzieć sukces w odchudzaniu.
Niedobór wiąże się z otyłością, ale nie jest jasne, czy to jej niedostatek powoduje , czy odwrotnie - otyłość skutkuje niedoborami witaminy D, mówi dr Shalamar Sibley z University of Minnesota.
W nowym badaniu autorzy chcieli ustalić, czy wyjściowy poziom witaminy D, przed ograniczeniem kalorii, wpływa na późniejszą utratę wagi. Zmierzyli poziom witaminy D we krwi 38 mężczyzn i kobiet z nadwagą przed i po zastosowaniu przez uczestników jedenastotygodniowej diety. Dieta polegała na zmniejszeniu szacunkowego zapotrzebowania na kalorie o 750 kalorii dziennie. U uczestników zmierzono również rozkład tłuszczu za pomocą skanów DXA (densytometria kostna).
Średnie poziomy witaminy D był niewystarczające. Odkryto też, że ilość witaminy D pozwalała przewidzieć stopień utraty masy ciała. Na każdy wzrost poziomu 25-hydroksycholekalcyferolu (aktywnego metabolitu witaminy D3) o 1 ng /ml pacjenci tracili prawie pół funta (0,196 kg) więcej dzięki diecie niskokalorycznej. Na każdy 1 ng / ml wzrost aktywnej lub „hormonalnej" formy witaminy, badani tracili prawie jedną czwartą funta (0,107 kg) więcej.
Ponadto wyższe wyjściowe poziomy witaminy D wskazywały na większą utratę .
Nasze wyniki sugerują, że dodanie witaminy D do diety o obniżonej kaloryczności będzie skutkowało większą utratą wagi, mówi dr Sibley. Zaznacza jednocześnie, że potrzeba dalszych badań, aby ustalić rolę witaminy D w .
Rolę witaminy D w utracie wagi przedstawiono na 91. corocznym spotkaniu The Endocrine Society w Waszyngtonie.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »