19-12-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
nie może być metabolizowana bez odpowiedniego poziomu magnezu, co oznacza, że pozostaje przechowywana i nieaktywna u znacznej części ludzi.
- Ludzie przyjmują suplementy z witaminą D, ale nie zdają sobie sprawy, w jaki sposób jest ona metabolizowana. Bez magnezu nie jest ani przydatna, ani bezpieczna - mówi prof. Mohammed S. Razzaque.
Jak wyjaśnia prof. Razzaque, stosowanie suplementów witaminy D może zwiększyć poziom wapnia i fosforanów, nawet jeśli ciągle ma miejsce niedobór witaminy D. Problem polega na tym, że ludzie mogą doświadczać zwapnienia naczyń, jeśli dawka magnezu u nich nie jest wystarczająco wysoka, aby zapobiec takim powikłaniom.
Osoby z optymalnym poziomem magnezu potrzebują mniejszej suplementacji witaminy D. Magnez zmniejsza również ryzyko , pomagając osłabić prawdopodobieństwo złamań kości, które wiążą się z właśnie niedostateczną ilością witaminy D. Niedobór któregokolwiek z tych składników odżywczych jest związany z różnymi zaburzeniami, w tym deformacjami szkieletu, i zespołem metabolicznym.
Zalecana dzienna dawka magnezu wynosi 420 mg dla mężczyzn i 320 mg dla kobiet. Tymczasem standardowa dieta w tzw. krajach Zachodu zawiera tylko około 50 procent tej ilości. Szacuje się, że aż połowa ludzi nie dostarcza sobie odpowiedniej dawki .
Magnez jest czwartym najobficiej występującym minerałem w ludzkim organizmie, po wapniu, potasie i sodzie. Produkty bogate w ten pierwiastek to: , banany, fasola, brokuły, brązowy ryż, orzechy nerkowca, żółtko jajka, olej rybny, siemię lniane, zielone warzywa, mleko, grzyby, inne orzechy, płatki owsiane, pestki , sezam, soja, nasiona słonecznika, słodycze kukurydza, tofu i produkty pełnoziarniste.
- Przyjmując optymalną ilość magnezu, można zmniejszyć ryzyko niedoboru witaminy D i zależność od suplementów z tym składnikiem - mówi prof. Razzaque.
Na podstawie:
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »