04-08-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe badania znalazły związek pomiędzy witaminą A i niższym ryzykiem raka skóry.
Witamina A ma wpływ na wiele różnych procesów w organizmie i odpowiada za zdrowie różnych jego części. Wspiera m. in. wzrok i stan skóry, włosów oraz paznokci. Teraz ustalono, że może zmniejszać ryzyko .
W ramach międzynarodowych badań amerykańsko-koreańskich sprawdzono, czy poziom witaminy A może oddziaływać na ryzyko skórnego raka płaskonabłonkowego, jednej z najczęstszych postaci nowotworu skóry.
Przeanalizowano zbierane przez ponad 26 lat dane dotyczące ponad 143 tysięcy osób i ustalono, że większe ilości witaminy A w organizmie wydawały się zmniejszać ryzyko raka skóry. „W tym dużym prospektywnym badaniu kobiet i mężczyzn odkryliśmy, że wyższe spożycie witaminy A, retinolu i kilku określonych karotenoidów, w tym beta-kryptoksantyny, likopenu oraz luteiny i zeaksantyny, było związane z niższym ryzykiem raka płaskonabłonkowego", mówią autorzy.
Witamina A jest zawarta w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja, drób, wątroba wołowa. Określone jej postacie znajdują się też w słodkich ziemniakach, marchwi, jarmużu, , , etc.
Istnieją dwa główne rodzaje raka skóry: i pozostałe formy: najcześciej są to rak podstawnokomórkowy i rak płaskonabłonkowy. Według danych World Cancer Research Fund, czerniak skóry jest 19-tym najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn i kobiet. W 2018 roku odnotowano niemal 300 tysięcy nowych przypadków tej choroby. Nieczerniakowy rak skóry zaś jest piątym najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i kobiet. Co roku diagnozuje się ponad 1 milion nowych przypadków tego nowotworu.
Wyniki badań są dostępne w magazynie JAMA Dermatology:
Czerniak to złośliwy nowotwór skóry. Choroba rozwija się zwykle w obszarze znamion barwnikowych nazywanych potocznie pieprzykami. Jeśli zostanie wykryty w bardzo wczesnym okresie, może być w pełni wyleczalny. czytaj dalej »