28-07-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Przejrzano dietę oraz medyczny rejestr ludzi w wieku 46 - 77 lat. Uczestnicy na przestrzeni kilkunastu lat kilkakrotnie wypełniali testy inteligencji płynnej (Fluid Intelligence Test, FIT). Na tej podstawie odkryto, że:
- Ser zdecydowanie najsilniej chroni przed związanymi z wiekiem, nawet w późnym okresie życia;
- Codzienne picie (niewielkich ilości) alkoholu, szczególnie czerwonego wina, wiązało się z poprawą funkcji poznawczych;
- Cotygodniowe serwowanie sobie jagnięciny, ale już nie innych czerwonych mięs, długoterminowo poprawia sprawność poznawczą;
- Nadmierne ilości soli były szkodliwe, tylko jednak osoby zagrożone chorobą Alzheimera powinny szczególnie ostrożnie stosować tę przyprawę, aby z czasem uniknąć problemów poznawczych.
- Wyniki sugerują, że odpowiedzialne jedzenie i codzienne picie nie tylko pomagało nam podczas pandemii COVID-19, ale może też pozwolić lepiej radzić sobie z coraz bardziej złożonym światem, który wydaje się nie zwalniać - mówi dr Auriel Willette. - Jakkolwiek wzięliśmy pod uwagę, czy dobre efekty wynikały tylko z tego, co jedzą i piją ludzie, potrzebne są badania kliniczne, aby ustalić, czy wprowadzenie takich łatwych zmian w diecie może znacząco wspomóc mózg - Auriel Willette, współautor badań.
- W zależności od czynników genetycznych, niektóre osoby wydają się być bardziej chronione przed , podczas gdy są bardziej zagrożone. Być może pomocne będzie tu poprawienie sposobu odżywiania się - zastanawia się Willette.
Na podstawie:
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »