23-11-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli żyjesz w zanieczyszczonym środowisku, falwonoidy w winie i czekoladzie pomogą ochronić twoje serce.
Nowe analizy dowodzą, że flawonoidy, silne przeciwutleniacze, mogą pomóc w ochronie zdrowia serca mężczyzn, którzy przebywają w zanieczyszczonym środowisku.
Okazuje się, że sposób odżywiania się wzmacnia ochronę serca przed zanieczyszczeniami. Jak wskazuje Jia Zhong z Harvard School of Public Health w Bostonie, wysokie spożycie flawonoidów chroni serce przed ryzykiem związanym z zanieczyszczeniami powietrza.
Flawonoidy to fitozwiązki należące go grupy fenoli. Podobnie jak inne przeciwutleniacze, neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu redukują ryzyko nowotworów. Badania wykazały również, że flawonoidy zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju chorób serca.
W ramach badań przeprowadzonych przez Zhonga przez 11 lat monitorowano stan zdrowia 573 osób starszych. Dowiedziono, że 48-godzinny wzrost średniego poziomu zanieczyszczeń pyłowych w powietrzu zwiększa zmienność rytmu serca, który jest wskaźnikiem ryzyko ataku serca i śmierci z jego powodu. Prawdopodobieństwo takich zaburzeń jest szczególnie wysokie u mężczyzn, u których genetycznie tłumione jest białko toll-like receptor 2, które informuje układ immunologiczny o obecności obcych substancji. Gdy ilość tego białka jest obniżona, osłabiona jest też odpowiedź immunologiczna zainicjowana przez zanieczyszczenia. Jednakże flawonoidy pomagają regulować odpowiedź .
Flawonoidy znajdują się przede wszystkim w warzywach i owocach (zielonej herbacie, , kapuście, winogronach, żurawinie, , , fasoli). Ich znaczą zawartością cechują się też (taka, która ma w składzie dużą ilość kakao) i (wszak jest robione z winogron).
Wyniki badań są dostępne w American Heart Association's Scientific Sessions 2014.