28-01-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W badaniach na muszkach owocowych odkryto, że szeroki wybór produktów może przyspieszyć starzenie się i skrócić życie owadów.
Wcześniejsze eksperymenty pokazały, że ograniczenie kalorii może wydłużyć życie, obecne badanie sugeruje, że inne cechy diety, poza jej kalorycznością, również mogą wpływać na i prowadzić do .
Od dawna wiadomo, że dieta oddziałuje na proces starzenia. W nowych testach badań sprawdzono, czy szeroki wybór pokarmów wpływa na metabolizm i długość życia muszki owocówki Drosophila melanogaster.
Owadom podawano dietę złożoną z drożdży piwnych i cukru, albo tylko jeden z tych składników. Odkryto, że możliwość wyboru między pokarmem zmienia zachowanie muszek i ich metabolizm, a także wiąże się z krótszym życiem, niezależnie od tego, ile owady zjadły.
Muszki cechowały się odmiennym statusem neuronalnym i metabolicznym, gdy miały pokarmy do wyboru, w porównaniu do sytuacji, gdy podawano jedną opcję posiłku. Ustalono, że wybór jedzenia powoduje szybkie przeprogramowanie metaboliczne, a jest to kontrolowane przez zwiększenie sygnalizacji receptora serotoniny 2A w mózgu. Kiedy zaś badacze powstrzymali wynikające z wyboru produktów, odwrócili skracające życie skutki tych modyfikacji.
Ponieważ u ludzi istnieje wiele takich samych szlaków metabolicznych, możliwe jest, że podobne mechanizmy działają w procesie starzenia się człowieka. Potrzeba jednak dalszych badań w tej dziedzinie.
Być może sam akt podejmowania decyzji o pożywieniu jest „kosztowny" dla muszek. Wiadomo też, że u ludzi dokonywanie wielu wyborów może być stresujące. I chociaż krótkotrwały może być korzystny, chroniczny często jest szkodliwy dla stanu zdrowia i długości życia, oceniają badacze.
Na podstawie: