07-10-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Częste picie napojów gazowanych i soków owocowych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, ostrzegają eksperci z University of Galway i McMaster University. ponadto picie więcej niż czterech filiżanek kawy dziennie również zwiększa ryzyko udaru.
Udar mózgu występuje, gdy dopływ krwi do części mózgu zostaje odcięty i uszkadza komórki mózgowe - może to być niedokrwienny, który zwykle jest spowodowany skrzepem krwi, lub krwotok śródmózgowy, który jest krwawieniem do tkanki mózgowej.
Badanie z udziałem niemal 27 tysięcy ludzi z 27 krajów, które koncentrowało się na spożyciu i soków owocowych przez ludzi, wykazało, że:
• Napoje gazowane, w tym zarówno słodzone cukrem, jak i słodzone sztucznie, były powiązane ze zwiększonym o 22 proc. ryzykiem udaru i prawdopodobieństwo to gwałtownie wzrastało przy dwóch lub więcej takich napojach dziennie;
• Związek między napojami gazowanymi a ryzykiem udaru był największy w Europie Wschodniej/Środkowej i na Bliskim Wschodzie, w Afryce i Ameryce Południowej;
• wiele produktów sprzedawanych jako soki owocowe jest wytwarzanych z koncentratów i zawiera dodatkowy cukier oraz konserwanty, co może osłabiać korzyści wiązane zwykle ze świeżymi owocami i zwiększać ryzyko udaru
• Napoje z soków owocowych były powiązane z 37-procentowym wzrostem ryzyka udaru z powodu krwawienia. Przy dwóch takich napojach dziennie ryzyko to się potrajało się;
• U kobiet odnotowano najwyższe zwiększenie ryzyka udaru z powodu krwawienia (krwotok wewnątrzczaszkowy) związane z sokami/napojami owocowymi
• Picie ponad 7 szklanek wody dziennie było powiązane ze zmniejszonym ryzykiem udaru spowodowanego skrzepem.
- Nie wszystkie napoje owocowe są sobie równe - świeżo wyciskane najprawdopodobniej przynoszą korzyści, ale napoje owocowe z koncentratów, z dużą ilością dodatkowego cukru i konserwantów, mogą być szkodliwe. Nasze badania pokazują również, że ryzyko udaru wzrasta, im częściej ktoś sięga po napoje gazowane - wyjaśnia prof. Andrew Smyth z University of Galway.
Jeśli chodzi o testy dotyczące kawy i herbaty, to ustalono, że:
- picie więcej niż czterech filiżanek dziennie zwiększało ryzyko udaru o 37 proc., ale nie wiązało się z zagrożeniem udarem przy niższym spożyciu;
- picie przekładało się na zmniejszenie prawdopodobieństwa udaru o 18-20 proc.;
- picie 3-4 filiżanek czarnej herbaty dziennie, w tym herbat śniadaniowych i Earl Grey, ale nie zielonej herbaty lub herbat ziołowych, wiązało się z o 29 proc. niższym ryzykiem udaru;
- picie 3-4 filiżanek zielonej herbaty dziennie wiązało się z o 27 proc. niższym ryzykiem udaru;
- dodawanie mleka może zmniejszyć lub zablokować korzystne działanie przeciwutleniaczy, które można znaleźć w herbacie. Niższe ryzyko udaru mózgu spowodowane piciem herbaty zostało utracone w przypadku osób, które dolewały mleko;
- odnotowano istotne różnice geograficzne w wynikach - herbata była powiązana z niższym ryzykiem udaru mózgu w Chinach i Ameryce Południowej, ale wyższym ryzykiem udaru mózgu w Azji Południowej.
Na podstawie: