Strona głównaZdrowieWiększa ilość białka w diecie to zdrowsze ogólne odżywianie się

Większa ilość białka w diecie to zdrowsze ogólne odżywianie się

Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
Większa ilość białka w diecie to zdrowsze ogólne odżywianie się [fot. Rob Owen-Wahl from Pixabay]
Nawet niewielkie zwiększenie dawki , z 18 procent w całej dziennej diecie do 20 procent, ma istotny wpływ na jakość wyborów żywieniowych dokonywanych przez daną osobę, ustalono w Rutgers University.

- To dość niezwykłe, że nieco wyższemu spożyciu białka towarzyszy większa ilość zielonych warzyw oraz zmniejszona dawka rafinowanych ziaren i dodatku cukru - mówi prof. Sue Shapses z Rutgers School of Environmental and Biological Sciences (SEBS).

Odkryto też, że umiarkowane zwiększenie ilości białka daje jeszcze inną korzyść osobom na diecie: zmniejszoną utratę beztłuszczowej masy ciała, często związaną z utratą .

Sposoby odchudzania polegające na ograniczeniu kalorii często sprzyjają redukcji w jadłospisie zdrowej żywności zawierającej mikroelementy, takie jak i . Zwiększenie porcji białka z kolei często wiąże się ze zdrowszym profilem odżywczym.

Kilkaset osób w wieku 24-75 lat przez sześć miesięcy stosowało dietę zawierającą 500 kcal mniej niż dotychczas i regularnie uczestniczyło w spotkaniach dotyczących porad żywieniowych i mających na celu wsparcie w trzymaniu się diety.

Uczestnikom udzielono wskazówek żywieniowych w oparciu o wytyczne Akademii Żywienia i Dietetyki oraz Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zachęcano ich, aby 18 proc. dziennej dawki kalorii pochodziło z chudego białka, takiego, jak to znajdujące się w: drobiu, nieprzetworzonym czerwonym mięsie, rybach, roślinach strączkowych i nabiale. Co więcej, radzono, aby umieścili w diecie większe ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Odradzano zaś jedzenie: tłuszczów nasyconych, rafinowanych zbóż, cukru i soli.
Jak ustalono:
  • obie grupy, nisko- i wysokobiałkowa straciły tę samą wagę - około pięć procent masy ciała w ciągu sześciu miesięcy
  • osoby jedzące większe ilości białka wybierały zdrowsze produkty spożywcze, szczególnie zwiększyły ilość zielonych warzyw w diecie, a ograniczyły cukier i rafinowane ziarna
  • osoby z grupy o wyższej dawce białka zachowały więcej beztłuszczowej masy mięśniowej
Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy