26-08-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
Nawet niewielkie zwiększenie dawki , z 18 procent w całej dziennej diecie do 20 procent, ma istotny wpływ na jakość wyborów żywieniowych dokonywanych przez daną osobę, ustalono w Rutgers University.
- To dość niezwykłe, że nieco wyższemu spożyciu białka towarzyszy większa ilość zielonych warzyw oraz zmniejszona dawka rafinowanych ziaren i dodatku cukru - mówi prof. Sue Shapses z Rutgers School of Environmental and Biological Sciences (SEBS).
Odkryto też, że umiarkowane zwiększenie ilości białka daje jeszcze inną korzyść osobom na diecie: zmniejszoną utratę beztłuszczowej masy ciała, często związaną z utratą .
Sposoby odchudzania polegające na ograniczeniu kalorii często sprzyjają redukcji w jadłospisie zdrowej żywności zawierającej mikroelementy, takie jak i . Zwiększenie porcji białka z kolei często wiąże się ze zdrowszym profilem odżywczym.
Kilkaset osób w wieku 24-75 lat przez sześć miesięcy stosowało dietę zawierającą 500 kcal mniej niż dotychczas i regularnie uczestniczyło w spotkaniach dotyczących porad żywieniowych i mających na celu wsparcie w trzymaniu się diety.
Uczestnikom udzielono wskazówek żywieniowych w oparciu o wytyczne Akademii Żywienia i Dietetyki oraz Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zachęcano ich, aby 18 proc. dziennej dawki kalorii pochodziło z chudego białka, takiego, jak to znajdujące się w: drobiu, nieprzetworzonym czerwonym mięsie, rybach, roślinach strączkowych i nabiale. Co więcej, radzono, aby umieścili w diecie większe ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Odradzano zaś jedzenie: tłuszczów nasyconych, rafinowanych zbóż, cukru i soli.
Jak ustalono:
- obie grupy, nisko- i wysokobiałkowa straciły tę samą wagę - około pięć procent masy ciała w ciągu sześciu miesięcy
- osoby jedzące większe ilości białka wybierały zdrowsze produkty spożywcze, szczególnie zwiększyły ilość zielonych warzyw w diecie, a ograniczyły cukier i rafinowane ziarna
- osoby z grupy o wyższej dawce białka zachowały więcej beztłuszczowej masy mięśniowej
Na podstawie: