30-11-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
- Chcieliśmy przeanalizować mechanizmy, które mogą wyjaśniać, dlaczego jedzenie w nocy zwiększa ryzyko otyłości. Wcześniej już ustaliliśmy, że posiłki o późnych godzinach wiążą się z nasilonym ryzykiem , wzrostem tkanki tłuszczowej i problemami ze . Teraz chcieliśmy dowiedzieć się, dlaczego tak się dzieje - mówi dr Frank A. J. L. Scheer z Brigham and Women's Hospital.
- Oceniliśmy, czy czas, w którym jemy, ma szczególne znaczenie. Odkryliśmy, że jedzenie cztery godziny później niż zwykle ma istotny wpływ na poziom odczuwanego , sposób, w jaki spalamy kalorie po jedzeniu i sposób, w jaki gromadzimy tłuszcz - mówi dr Nina Vujovic, współautorka badań.
Kilkunastu uczestników testów podzielono na dwie grupy, jedna jadła zgodnie ze ściśle ustalonym harmonogramem wczesnych posiłków, a druga otrzymywała dokładnie takie same posiłki, z których każdy został zaplanowany na około cztery godziny później w ciągu dnia.
Okazało się, że późne ogromny wpływ na głód i hormony regulujące apetyt: leptynę i . W szczególności poziom leptyny, hormonu, który sygnalizuje uczucie sytości, był niższy w okresie 24 godzin przy późnym jedzeniu w porównaniu do wczesnych posiłków. Kiedy ludzie jedli później, spalali też kalorie w wolniejszym tempie. Co więcej, odnotowano u nich ekspresję genów tkanki tłuszczowej w takich kierunkach, które sprzyjają jej przyrostowi, a nie utracie.
Takie niekorzystne efekty z późnego jedzenia utrzymywały się także po uwzględnieniu poziomu aktywności fizycznej, jakości i długości , czy ekspozycji na światło.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »