12-11-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Poziom witaminy D może mieć wpływ na przeżycie chorych na raka piersi.
Jak wynika z badań uczonych z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo, pacjentki chore na raka piersi o wyższych poziomach witaminy D cechowały się wyższymi szansami na przeżycie choroby.
może mieć właściwości chroniące zdrowie. Wiadomo, że jej niedobory wiążą się wyższym prawdopodobieństwem osłabienia organizmu, , rozwojem , etc. Teraz ustalono, że może mieć związek z lepszą przeżywlnością chorych na .
Badacze przeanalizowali dane z prawie 1700 chorych na raka piersi i ustalili, że wyższe poziomy witaminy D związane były z lepszą przeżywalnością. Nasilniejszy związek odkryto u kobiet przed .
Naukowcy doszli do wniosku, że niższy poziom witaminy D odnotowano u chorych z guzami w zaawansowanym stadium, a najniższy u kobiet przed menopauzą z rakiem potrójnie ujemnym. Rak potrójnie ujemny jest najczęstszym typem raka piersi u kobiet ze zmianami w genie BRCA1.
Nie jest jasne, dlaczego witamina D może chronić przed śmiercią w wyniku raka piersi. Autorzy podkreślają, że ich badania nie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy poziomem tej witaminy i najtragiczniejszym skutkiem nowotworu piersi.
Rak piersi jest najpowszechniejszym nowotworem wśród kobiet. Corocznie diagnozuje się ponad 1,5 mln. nowych przypadków choroby, a ponad pół mln. pacjentek umiera. Według szacunków, do 2030 roku corocznie na nowotwór piersi zachoruje 9,9 mln. kobiet, a 5,5 mln. będzie umierało.
Wyniki badań opublikowano w magazynie JAMA Oncology.
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »