Strona głównaZdrowieWięcej roślin, mniej mięsa - tak unikniesz cukrzycy

Więcej roślin, mniej mięsa - tak unikniesz cukrzycy

Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.
Więcej roślin, mniej mięsa - tak unikniesz cukrzycy
Osoby jedzące głównie produkty roślinne mają o 23 proc. niższe ryzyko cukrzycy niż pozostali. Efekt ochronny był jeszcze silniejszy, bo trzydziestoprocentowy, jeżeli jedzono najzdrowszą żywność pochodzenia roślinnego, czyli warzywa, owoce, , orzechy i produkty pełnoziarniste. Te mniej polecane roślinne dania obejmowały zaś: biały , biały makaron, , etc.

Dieta roślinna jest skuteczna w ochronie przed rozwojem cukrzycy, przekonują uczeni z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie. Im więcej ich codziennym menu, tym lepiej. Nie trzeba jednocześnie zrezygnować z mięsa, po prostu warto je znacząco ograniczyć. Odżywianie się powinno być różnorodne - dobrze, jeśli zawiera ryby, jogurty, kurczaka, czy czerwone mięso, niemniej tego ostatniego jemy zdecydownie za dużo, mówią eksperci.

Dlaczego dieta opierająca się na roślinach jest korzystna? Być może osoby ją stosujące częściej zachowują zdrową wagę, a jak wiadomo nadmiar kilogramów oznacza wyższe zagrożenie . Być może też zbawienne są tu zawarte w roślinach antyoksydanty, które mogą przyczynić się do zwiększenia wrażliwości na insulinę lub zmniejszenia stanu zapalnego. Jednocześnie ograniczenie pokarmów zwierzęcych oznacza mniejszą ilość potencjalnie szkodliwych związków, takich nasycony i .

W badaniach wzięło udział ponad 300 tysięcy ludzi, kórych stan zdrowia i dietę monitorowano przez dekadę. Jak odkryto, osoby, które jadły głównie artykuły pochodzenia roślinnego, miały do trzydziestu procent niższe ryzyko cukrzycy niż ci, na stołach których często gościło .

Na temat badań napisano w JAMA Internal Medicine.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy