23-09-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu powszechnych chorób. Szczególnie korzystne efekty obserwuje się przy spożyciu ponad 7 gramów dziennie, czyli nieco więcej niż pół łyżki stołowej. Co istotne, zastąpienie tłuszczów takich jak margaryna, masło, majonez czy tłuszcze mleczne oliwą z oliwek dodatkowo zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Autorzy badania podkreślają, że wyniki wspierają aktualne zalecenia żywieniowe dotyczące zwiększenia spożycia oliwy oraz innych olejów roślinnych nienasyconych. Zdaniem dr Marty Guasch-Ferré z Harvard T.H. Chan School of Public Health, lekarze powinni zachęcać pacjentów do zastępowania mniej zdrowych tłuszczów oliwą z oliwek, ponieważ taka zamiana jest stosunkowo łatwa do wprowadzenia w codziennej diecie i może znacząco poprawić stan zdrowia.
Analizie poddano ponad 92 tysiące osób wolnych od chorób serca i nowotworów na początku obserwacji w 1990 roku. Uczestnicy przez 28 lat co cztery lata wypełniali kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania, w tym rodzaju stosowanych tłuszczów oraz częstotliwości ich spożywania.
Jak ustalono, osoby spożywające najwięcej oliwy miały o 19 proc. mniejsze ryzyko śmierci z powodu , o 17 proc. z powodu , o 29 proc. z powodu chorób neurodegeneracyjnych i o 18 proc. z powodu chorób układu oddechowego. Co więcej, zastąpienie dziennie 10 g margaryny, masła, majonezu czy tłuszczu mlecznego obniżało ryzyko zgonu nawet o 34 proc.
Eksperci podkreślają jednak, że mimo wyraźnych korzyści, wyniki należy interpretować ostrożnie. Oliwa z oliwek może być wskaźnikiem ogólnie zdrowszego stylu życia i wyższego statusu społeczno-ekonomicznego. Potrzebne dalsze badania, aby jednoznacznie potwierdzi, że to właśnie dzięki oliwie można uniknąć wymienionych dolegliwości.
Na podstawie: