Strona głównaZdrowieWięcej magnezu dziennie to niższe ryzyko demencji

Więcej magnezu dziennie to niższe ryzyko demencji

Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Więcej magnezu dziennie to niższe ryzyko demencji [fot. Nicholas Demetriades from Pixabay]
Według ekspertów, większa ilość w diecie produktów bogatych w , takich jak szpinak i , może pomóc osłabić ryzyko , która jest drugą najczęstszą przyczyną śmierci w Australii i siódmą globalnie.

Testy z udziałem ponad 6 tysięcy zdrowych poznawczo ludzi w wieku 40 - 73 lata pokazały, że osoby, które dostarczają sobie ponad 550 miligramów magnezu dziennie, mają o około rok biologicznie młodszy, zanim osiągną wiek 55 lat, w porównaniu z rówieśnikami o przeciętnej ilości 350 miligramów magnezu dziennie.

- Nasze badanie pokazuje, że 41-procentowe zwiększenie spożycia magnezu może prowadzić do powstrzymania kurczenia się (atrofii) mózgu związanego z wiekiem, co przekłada się na lepsze funkcje poznawcze i niższe ryzyko lub opóźnionym początkiem demencji w późniejszym życiu - mówi Khawlah Alateeq, autor badania.

Jak się szacuje, na całym świecie liczba osób, u których zostanie zdiagnozowana demencja, wzrośnie ponad dwukrotnie z 57,4 mln w 2019 roku do 152,8 mln w 2050 roku, a to wywoła większe obciążenie sfery usług zdrowotnych i społecznych oraz ogólnie światowej gospodarki.

- Ponieważ nie istnieje lek na demencję i próby opracowania leczenia farmakologicznego były nieskuteczne przez ostatnie trzy dekady, uznano, że trzeba zwrócić większą uwagę na profilaktykę - zauważa dr Erin Walsh, współautorka badań.

- Nasze badania mogą pomóc w działaniach w zakresie zdrowia publicznego, których celem jest promowanie zdrowego starzenia się mózgu poprzez strategie dietetyczne - dodaje dr Walsh.

Być może wyższe dawki magnezu w diecie już od młodszego wieku mogą chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi i osłabieniem .

- Odkryliśmy również, że neuroprotekcyjne działanie większej ilości magnezu w diecie przynosi silniejsze korzyści kobietom niż mężczyznom, a szczególnie kobietom po menopauzie, chociaż może to wynikać z przeciwzapalnego działania magnezu - wskazuje dr Walsh.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy