Strona głównaZdrowieWięcej błonnika w diecie to mniej antybiotykoopornych bakterii w jelitach

Więcej błonnika w diecie to mniej antybiotykoopornych bakterii w jelitach

Zdrowe, osoby, które stosują zróżnicowaną dietę z co najmniej 8-10 gramami rozpuszczalnego błonnika dziennie, mają mniej opornych na antybiotyki drobnoustrojów w jelitach.
Więcej błonnika w diecie to mniej antybiotykoopornych bakterii w jelitach [fot. Kevin Phillips from Pixabay]
Drobnoustroje, które są oporne na różne powszechnie stosowane , takie jak tetracyklina i aminoglikozydy, stanowią poważne źródło ryzyka dla ludzi na całym świecie. Oczekuje się, że problem oporności na substancje przeciwdrobnoustrojowe (antimicrobial resistance, AMR) prawdopodobnie nasili się w nadchodzących dziesięcioleciach.

Niektóre drobnoustroje w naszych jelitach mają genetycznie zakodowane strategie przetrwania eskpozycji na antybiotyki. - Wyniki pozwalają uznać, że zmiana diety może stać się nową bronią w walce z opornością na substancje przeciwdrobnoustrojowe. I nie chodzi o jakiś egzotyczny jadłospis, ale o zróżnicowaną dietę z odpowiednią ilością błonnika - mówi biolog molekularna Danielle Lemay z ARS Western Human Nutrition Research Center w Davis w Kalifornii.

Szukano konkretnych powiązań genów oporności na antybiotyki w bakteriach ludzkiego jelita z błonnikiem i białkiem zwierzęcym w naszej diecie. Jak odkryto, regularne jedzenie większej ilości produktów o wyższym poziomie błonnika i mniejszej ilości białka, zwłaszcza z wołowiny i wieprzowiny, miało istotny związek z niższym poziomem genów oporności na substancje przeciwdrobnoustrojowe w drobnoustrojach mikrobiomu. Osoby z najniższym poziomem ARG we florze jelitowej cechowały się też większą ilością drobnoustrojów ściśle beztlenowych, których obecność oznacza zdrowe jelito z niskim poziomu .

rozpuszczalny można znaleźć w ziarnach takich jak jęczmień i owies; roślinach strączkowych, takich jak fasola, soczewica i groch; i orzechach; a także niektórych owocach i warzywach, np. w marchwi, jagodach, karczochach, brokułach i dyni.
Te odkrycia to jednak dopiero początek, bo badanie miało charakter obserwacyjny, zaznaczają autorzy.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Akademia Pełni Życia
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy