18-05-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
- Wcześniejsze badania wykazały, że dostarczanie sobie odpowiedniej ilości może obniżyć ciśnienie krwi. Nie było jednak jasne, czy może zapobiec udarowi lub przedwczesnej śmierci - mówi dr Sylvia Wassertheil-Smoller z Albert Einstein College of Medicine w Nowym Jorku.
- Nasze odkrycia dają kobietom kolejny powód, aby jeść owoce i warzywa. Produkty te są dobrym źródłem potasu, a on nie tylko obniża ryzyko , ale także przedwczesnej śmierci kobiet po menopauzie - mówi dr Wassertheil-Smoller.
Przez jedenaście lat medycy monitorowali zdrowie i dietę kobiet w wieku 50 - 79 lat. Odkryli, że:
- kobiety o największej ilości potasu w diecie były o 12 procent mniej narażone na udar w ogóle i 16 procent rzadziej doświadczały udaru niedokrwiennego niż panie z najmniejszą ilością tego pierwiastka w diecie;
- uczestniczki z największymi dawkami potasu w diecie były o 10 procent mniej narażone na śmierć w badanym okresie niż pozostałe kobiety;
- wśród uczestniczek bez , te, które dostarczały sobie najwięcej potasu, miały o 27 proc. niższe ryzyko udaru niedokrwiennego i 21 niższe ryzyko jakiegokolwiek typu udarów, w porównaniu z pozostałymi badanymi;
- wśród kobiet z nadciśnienie, te, które jadły najwięcej potasu, miały niższe ryzyko zgonu w badanym czasie, jednak większa ilość tego pierwiastka nie osłabiała zagrożenia udarem.
Nasze ustalenia sugerują, że kobiety powinny jeść więcej potraw bogatych w potas. Nie znajdziesz dużej ilości tego minerału w fast food. Produkty bogate w potas obejmują m. in.: białe i słodkie ziemniaki, i białą fasolę - mówi dr Wassertheil-Smoller.
Na podstawie: