Strona głównaZdrowieWegetarianki mają wyższe ryzyko złamania kości udowej

Wegetarianki mają wyższe ryzyko złamania kości udowej

Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Wegetarianki mają wyższe ryzyko złamania kości udowej [fot. RitaE from Pixabay] Sprawdzono poziom ryzyka złamania szyjki kości udowej u kobiet jedzących mięso od czasu do czasu; peskatarianek (włączających ryby do diety, ale wykluczających inne mięso) i wegetarianek w porównaniu z paniami stosującymi standardową mięsną dietę.
Po uwzględnieniu czynników takich jak palenie papierosów i wiek, wegetarianki były jedyną grupą dietetyczną o podwyższonym ryzyku złamania szyjki kości udowej.

Diety wegetariańskie też mogą być zdrowe lub niezdrowe

- Nasze badanie wskazuje obawy dotyczące ryzyka szyjki kości udowej u kobiet stosujących dietę wegetariańską. W przypadku diet tego rodzaju, podobnie jak i innych sposobów odżywiania się, wymagają zrozumienia indywidualnych uwarunkowań i poznania składników odżywczych potrzebnych do zrównoważonego, zdrowego stylu życia - mówi James Webster, współautor badań.

- Dieta wegetariańska może się znacznie różnić w zależności od ludzi i może być zdrowa lub niezdrowa, podobnie jak jadłospisy zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego. Niepokojące jest jednak to, że diety wegetariańskie nierzadko zawierają niższe ilości składników odżywczych, które są związane ze zdrowiem kości i mięśni. Takie składniki zwykle w większej ilości znajdują się w mięsie i innych produktach zwierzęcych, chodzi bowiem o , i inne mikroelementy - wyjaśnia Webster.

- Niska ilość wspomnianych składników może prowadzić do obniżenia gęstości mineralnej kości i zmniejszenia masy mięśniowej, co może zwiększyć podatność na ryzyko złamania szyjki kości udowej. Szczególnie ważne jest lepsze zrozumienie czynników nasilających ryzyko u , aby pomóc ludziom w dokonywaniu zdrowych wyborów - zauważa Webster.

Wegetarianki mają niższy BMI

Średni wskaźnik BMI wśród wegetarian był nieco niższy niż wśród osób regularnie jedzących mięso. Wcześniejsze badania zaś wykazały związek między niskim a wysokim ryzykiem złamania szyjki kości udowej.

Niższy BMI może wskazywać niedowagę, co może oznaczać słabszy stan kości i mięśni oraz wyższe ryzyko złamania szyjki kości udowej. Konieczne są dalsze badania, aby ustalić, czy niski BMI jest przyczyną wyższego ryzyka tych urazów u wegetarianek.

- Potrzeba kolejnych badań, aby potwierdzić, czy podobne wyniki dotyczą mężczyzn, zbadać rolę masy ciała i zidentyfikować przyczyny różnych wyników u wegetarian i osób jedzących mięso - mówi Darren Greenwood, współautor badań.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy