Strona głównaZdrowieWażne substancje ochronne można znaleźć czekoladzie, winie i jagodach

Ważne substancje ochronne można znaleźć czekoladzie, winie i jagodach

Dieta zawierająca substancje znajdujące się w czekoladzie, winie, herbacie i jagodach może pomóc chronić przed cukrzycą i innymi chorobami.
Ważne substancje ochronne można znaleźć czekoladzie, winie i jagodach Badaniem objęto prawie 2 tysiące zdrowych kobiet z Wielkiej Brytanii, które wypełniały kwestionariusz dotyczący i zostały poddane badaniom na poziom cukru we krwi (glukozy), stany zapalne oraz oporność na insulinę.

W badaniach wzięto pod uwagę korzyści z jedzenia pewnych podgrup flawonoidów. Skupiono się na flawonach, które znajdują się w ziołach i warzywach, takich jak pietruszka, tymianek i seler oraz antocyjanach znajdujących się w jagodach, czerwonych winogronach, i innych mających niebieski barwnik owocach.

Jak mówią uczeni z University of East Anglia, odkryto, że spożywanie większych ilości flawonów i antocyjanów wiązało się z niższą opornością na insulinę, lepszą regulacją poziomu cukru we krwi i niższym poziomem stanów zapalnych. Tymczasem wiadomo, że przewlekłe zapalenie jest związane z , , i rakiem.

Wcześniejsze badania laboratoryjne sugerowały, że wspomniane produkty, które mogą mieć wpływ na poziom cukru we krwi, odgrywają rolę w ryzyku cukrzycy typu 2. Jednak nie było wiadomo, jak regularne spożywanie tej żywności oddziałuje na poziom glukozy we krwi, poziom stanu zapalnego i oporność na insulinę.

Co pozostaje niejasne, to to, jakie dokładnie potrzebne są ilości tych związków, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy.

- To ekscytujące odkryć, że niektóre składniki powszechnie lubianej żywności, takie jak lub wino, mogą zawierać pewne dobroczynne substancje - mówią autorzy badań z King's College London. - Trzeba jednak ustalić, jakie dawki tych produktów w najwyższym stopniu poprawiają stan zdrowia.

Wyniki badań opublikowano w Journal of Nutrition.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy