27-10-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak pokazują najnowsze badania, to przede wszystkim warzywa a nie owoce pomagają zachować świeżość umysłu i powstrzymują jego starzenie się. Sześcioletnie badania wykazały, że starsi ludzie, którzy jedli warzywa dwa razy dziennie, wykazywali zdolności poznawcze na poziomie osób o pięć lat młodszych od nich.
Zielone warzywa liściaste: szpinak, jarmuż (kapusta liściasta), collard zielony wydają się powodować najkorzystniejsze efekty dla ich konsumentów. Naukowcy potwierdzają, że wymienione warzywa zawierają dużą ilość witaminy E, która jest w organizmie najważniejszym antyoksydantem chroniącym komórki przed utleniaczami. Jedna z jej funkcji to również dostarczanie składników odżywczych do komórek.
Warzywa generalnie zawierają więcej witaminy E niż owoce. Ponadto warzywa często są spożywane wraz z olejami sałatkowymi, które stanowią tłuszcze wspomagające absorpcję witaminy E oraz innych antyoksydantów. Warto podkreślić także, że działanie witaminy E dostarczanej organizmowi poprzez suplementy jest znikome, najlepiej spożywać ją w formie naturalnej, np. za pośrednictwem wymienionych warzyw.
W badaniu wzięło udział 1 946 osób w wieku 65 lat, bądź starszych, przeanalizowano ich sposób odżywiania się, podzielono na grupy i jednej z nich regularnie podawano warzywa. Z czasem wyniki testów sprawdzających poziom zdolności poznawczych wskazywały na znaczące różnice cechujące oba zespoły. U tych, którzy spożywali warzywa, zanotowano poziom zdolności poznawczych 40% większy w porównaniu z osobami nie jedzącymi warzyw.