Strona głównaZdrowieWarzywa o największej ilości witamin i minerałów

Warzywa o największej ilości witamin i minerałów

Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Warzywa o największej ilości witamin i minerałów Rukiew wodna, kapusta chińska, boćwina i buraki ćwikłowe należą do najpotężniejszych źródeł ważnych składników odżywczych oferując ogromną dawkę witamin i minerałów.

Uczeni z William Paterson University w Wayne w New Jersey stworzyli listę biorąc pod uwagę wartość odżywczą owoców i warzyw na podstawie danych z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.

Najlepsze pokarmy dostarczają więcej składników odżywczych na kalorię, wyjaśniają badacze. Wyniki mogą pomóc konsumentom skupić uwagę na dzienne zapotrzebowanie na energię i określić, w jaki sposób można uzyskać jak najwięcej składników odżywczych z żywności. Rankingi dostarczają jasnych informacji o jakości odżywczej różnych produktów spożywczych.

Uczeni obliczyli ilość składników odżywczych zawartych w 47 owocach i warzywach. Pierwszych dziesięć miejsc jest zdominowanych przez krzyżowe i ciemnozielone warzywa liściaste. Są to (w kolejności): rukiew wodna, kapusta chińska, boćwina i buraki ćwikłowe, szpinak, cykoria, sałata, liści pietruszki, sałata rzymska i collard greens (odmiana kapusty).

Wszystkie te warzywa zawierają duże ilości: witamin z grupy B, witaminy C, witaminy K, , ryboflawiny, niacyny i - składników odżywczych, które pomagają chronić ludzi przed nowotworami i . Szczególnie zielone warzywa liściaste zawierają ogrom minerałów, witamin i błonnika w swoich liściach właśnie. Ci, którzy odcinają liście selera, marchwi lub , pozbawiają się ważnych składników odżywczych.

Co ciekawe, z badań wynika, że odleglejsze miejsca na liście produktów najbogatszych w składniki produktów zajęły: maliny, mandarynki, żurawina, , i jagody. Jakkolwiek są zdrowe, nie oferują takiego bogactwa komponentów jak wspomniane wcześniej produkty.

Jak podkreślają eksperci, trzeba także pamiętać, że długie gotowanie warzyw osłabia ich wartości odżywcze.

Wyniki badań opublikowano w magazynie Preventing Chronic Disease.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy