08-06-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Rukiew wodna, kapusta chińska, boćwina i buraki ćwikłowe należą do najpotężniejszych źródeł ważnych składników odżywczych oferując ogromną dawkę witamin i minerałów.
Uczeni z William Paterson University w Wayne w New Jersey stworzyli listę biorąc pod uwagę wartość odżywczą owoców i warzyw na podstawie danych z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.
Najlepsze pokarmy dostarczają więcej składników odżywczych na kalorię, wyjaśniają badacze. Wyniki mogą pomóc konsumentom skupić uwagę na dzienne zapotrzebowanie na energię i określić, w jaki sposób można uzyskać jak najwięcej składników odżywczych z żywności. Rankingi dostarczają jasnych informacji o jakości odżywczej różnych produktów spożywczych.
Uczeni obliczyli ilość składników odżywczych zawartych w 47 owocach i warzywach. Pierwszych dziesięć miejsc jest zdominowanych przez krzyżowe i ciemnozielone warzywa liściaste. Są to (w kolejności): rukiew wodna, kapusta chińska, boćwina i buraki ćwikłowe, szpinak, cykoria, sałata, liści pietruszki, sałata rzymska i collard greens (odmiana kapusty).
Wszystkie te warzywa zawierają duże ilości: witamin z grupy B, witaminy C, witaminy K, , ryboflawiny, niacyny i - składników odżywczych, które pomagają chronić ludzi przed nowotworami i . Szczególnie zielone warzywa liściaste zawierają ogrom minerałów, witamin i błonnika w swoich liściach właśnie. Ci, którzy odcinają liście selera, marchwi lub , pozbawiają się ważnych składników odżywczych.
Co ciekawe, z badań wynika, że odleglejsze miejsca na liście produktów najbogatszych w składniki produktów zajęły: maliny, mandarynki, żurawina, , i jagody. Jakkolwiek są zdrowe, nie oferują takiego bogactwa komponentów jak wspomniane wcześniej produkty.
Jak podkreślają eksperci, trzeba także pamiętać, że długie gotowanie warzyw osłabia ich wartości odżywcze.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Preventing Chronic Disease.