07-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warzywa kapustne pomagają zachować dobry stan tętnic u kobiet w starszym wieku, dzięki czemu mogą uchronić seniorki przed zawałami i udarami.
W badaniach wzięło udział niemal tysiąc kobiet w wieku powyżej 70 lat. Za pomocą ultradźwięków u uczestniczek zmierzono grubość ścianek tętnicy szyjnej i stopień nagromadzenia blaszki miażdżycowej. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ im cieńsze ściany oraz mniej blaszki, tym niższe ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, taich jak czy . Seniorki poproszono także o dokładne określenie zawartości ich codziennych jadłospisów.
Panie, które serwowały sobie trzy porcje warzyw dziennie, miały o kilka procent cieńsze ściany tętnic niż kobiety jedzące mniej niż dwie porcje warzyw. Co więcej, uczestniczki chętnie sięgające po brokuły, kalafior oraz kapustę odznaczały się też mniejszą ilością blaszki miażdżycowej.
Ustalono, że różnica w grubości ścianek tętnicy szyjnej wynosiła 0,05 milimetra na korzyść pań serwujących sobie najwięcej . Jest to o tyle istotne, że zmniejszenie grubości ściany tętnicy szyjnej o 0,1 milimetra oznacza kilkunastoprocentowe zmniejszenie ryzyka udaru i zawału serca.
Co ciekawe, chociaż w badaniu uwzględniono różne warzywa, tylko te krzyżowe okazały się mieć związek z mniejszą grubością ścian tętnicy szyjnej.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, są główną przyczyną śmierci ludzi na całym świecie. Oszacowano, że co roku w wyniku tych chorób umiera około 18 milionów pacjentów. Najbardziej śmiertelne wśród nich są: choroba niedokrwienna serca oraz udar. Jak podkreślają eksperci, większości tych chorób można by zapobiec zapobiegać, poprzez utrzymywanie odpowiedniej wagi, stosowanie zdrowej diety, umiarkowane picie alkoholu, a także unikanie .
O badaniach napisano w Journal of the American Heart Association.